Normalitatea din jungla

Normalitatea din jungla

Astazi cel mai mare pericol care ne paste este acela de a ne obisnui cu anormalitatea si absurdul, care in urma pandemiei incep sa ne terorizeze existenta. Daca aceste fenomene incep sa nu ne mai deranjeze, inseamna ca s-a intamplat ceva grav cu mintea noastra si ca la nivelul constiitei si moralei s-au produs dereglari […]

Astazi cel mai mare pericol care ne paste este acela de a ne obisnui cu anormalitatea si absurdul, care in urma pandemiei incep sa ne terorizeze existenta.

Daca aceste fenomene incep sa nu ne mai deranjeze, inseamna ca s-a intamplat ceva grav cu mintea noastra si ca la nivelul constiitei si moralei s-au produs dereglari serioase. Am auzit pe unii comparand Romania cu o jungla, pe unii ipocriti i-a deranjat si ranit aceste afirmatii poate si mine personal, dar analizand la rece si rational am tras concluzia urmatoare : in jungla  adevarata nu se intampla nimic absurd si nefiresc. In jungla viata se desfasoara dupa niste legi nescrise logice si firesti, respectate de toti si din acest motiv tot ce se intampla in jungla se logic si firesc, de aceea viata in jungla se afla intr-un echilibru perfect functional. Cel mai puternic il sfasie si il inghite pe cel mai slab, totul in virtutea faptului de a asigura perpetuarea speciilor, iar aste se intampla de milioane de ani.

Daca primim strict din acest unghi, jungla, da, este un mod ideal de organizare sociala, toti vietuitorii junglei participa la competitia dura, care se numeste lupta pentru existenta. Absurd si nefiresc mi s-ar parea ca in jungla antilopele sa sfasie leii, soarecii sa doboare si sa manance pisicile, daca se intampla asa ceva, inseamna ca viata junglei este scoasa din perfectul si permanentul echilibru.

In societatea noastra mioritica, insa, tocmai asta se si intamplă,  viata este scoasa din normal si  firesc și e resubordonata absurdului si anormalului. Pericolul azi consta nu in aceasta resubordonare in sine, ci în faptul ca societatea incepe a se obisnui cu situatia ce se creeaza, adica nu mai reactioneaza protestatar la absurd si la nefiresc, care încep a fi percepute ca fenomene normale sși firesti.

Absurdul si nefirescul nu rezida in faptul ca ele se produc, ca atare, fiindcă e firesc si logic sa se produca, ci in faptul ca începem sa ne obisnuim cu ele ca cu ceva logic si firesc, nu mai reactionam la ele, nu protestam si nu le opunem rezistenta. Astfel, incepem sa ne pierdem imunitatea fata de tampenie, fata de golania spirituala si gainăriile morale in care se scufunda societatea. Cu alte cuvinte, începem sa fim terorizati de firescul absurdului si maine-poimaine vom considera absurd și nefiresc tot ce este firesc si normal.


Distribuie articolul