Notorietatea de dupa moarte

Notorietatea de dupa moarte

Unul dintre cei mai mari războinici ai Chinei antice a fost Zhuge Liang, sfetnic și cancelar al lui Liu Bei, primul împărat al dinastiei Shu-Han. Zhuge Liang nu lupta cu lancea, nici cu spada Jian sau sabia Dao ori cu și mai teribila Kwandao. De fapt Zhuge Liang nu era propriu-zis un războinic, ci era […]

Unul dintre cei mai mari războinici ai Chinei antice a fost Zhuge Liang, sfetnic și cancelar al lui Liu Bei, primul împărat al dinastiei Shu-Han.

Zhuge Liang nu lupta cu lancea, nici cu spada Jian sau sabia Dao ori cu și mai teribila Kwandao.

De fapt Zhuge Liang nu era propriu-zis un războinic, ci era un foarte bun strateg, matematician și inventator talentat. Armele lui erau inteligența, șiretenia și ca o consecință a succeselor sale pe câmpurile de luptă, reputația. Vicleniile sale ajunseseră atât de renumite încât generalii dușmani, adesea aflați în superioritate numerică ezitau să-l atace, convinși că sfetnicul avea un plan din care atacul lor făcea parte.

Se spune că a condus armatele imperiale chiar când era bătrân. În ajunul unei bătălii importante, în anul 234 p.Chr., împotriva armatelor lui Sima Yi, bătrânul Zhuge și-a dat însă obștescul sfârșit din motive naturale.

Tristul eveniment a demoralizat un pic armata, mai ales că vestea morții lui a ajuns în tabără inamică și din cauza asta cu toții se așteptau la un atac devastator.

În realitate, statul major al generalului Sima Yi analizând situația a tras concluzia că moartea lui Zhuge Liang este o stratagemă menită să-i inducă în eroare și sigur acesta e viu și are un as în mânecă. drept pentru care au ridicat rapid tabăra și s-au retras de teama vicleniilor bătrânului strateg.

Cancelarul Zhuge a câștigat ultima bătălie post-mortem, doar cu ajutorul reputației.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta