Noua mutatie a virusului Covid-19 starneste ingrijorare pe plan mondial

Noua mutatie a virusului Covid-19 starneste ingrijorare pe plan mondial
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Noua mutatie a virusului Covid-19 starneste ingrijorare pe plan mondial

Noua mutatie a virusului Covid-19 a fost denumita Omicron, aceasta mutatie, se pare ca ocoleste sistemul imunitar, au spus oamenii de stiinta si este nevoie de mai multe cercetari pentru a observa daca persoanele vaccinate pot lupta impotriva acestei noi mutatii a virusului. OMS a precizat ca noua versiune, Omicron, poate permite raspandirea mult mai […]

Noua mutatie a virusului Covid-19 a fost denumita Omicron, aceasta mutatie, se pare ca ocoleste sistemul imunitar, au spus oamenii de stiinta si este nevoie de mai multe cercetari pentru a observa daca persoanele vaccinate pot lupta impotriva acestei noi mutatii a virusului.

OMS a precizat ca noua versiune, Omicron, poate permite raspandirea mult mai rapida a infectiei. De aceea expertii OMS au cazut de acord ca Omicron necesita o atentie speciala si urgenta, dar au subliniat ca este nevoie de mai multe teste si cercetari pentru a determina amploarea amenintarii.

Doctorul William Hanage, epidemiolog la Scoala de Sanatate Publica TH Chan din Harvard si alti cercetatori au declarata ca vaccinurile vor proteja cel mai probabil si impotriva Omicron, dar nu se stie inca daca eficacitatea acestora va fi redusa si cat. Cand apar mutatii care necesita atentie marita, ale virusului, OMS foloseste litere grecesti pentru a denumi variantele. De exemplu prima varianta ingrijoratoare a fost denumita Alfa, aceasta aparand prima data in Anglia la sfarsitul lui 2020, urmata curand de Beta in Africa de Sud. Omicron a aparut  prima data in Botswana, unde cercetatorii de la Botswana Harvard HIV Reference Laboratory din Gaborone au gasit cateva monstre de virus care au pana la 30 de mutatii noi.

„Aceasta varianta ne-a surprins”   a declarat doctorul de Oliveira la o conferinta de presa si impreuna cu alti medici au cerut OMS sa organizeze o intalnire de urgenta despre noa varianta Omicron. Cercetatorii au descoperit peste 30 de noi mutatii pe, proteina numita Spike, de pe suprafata coronavirusului. Proteina Spike este tinta principala a anticorpilor pe care sistemul imunitar ii produce pentru a lupta impotriva Covid-19. Numarul mare de mutatii creeaza ingrijorare in randul cercetatorilor, prin faptul ca Omicron ar putea fi capabil sa evite anticorpii produsi fie pe cale naturala in urma infectiei sau produsi datorita vaccinului.

Theodora Hatziioannou, virolog la Universitatea Rockefeller din New York, a precizat faptul ca  mutatiile lui Omicron poate indica posibilitatea ca acesta sa fi evoluat pentru prima data in corpul cuiva cu HIV, al cărui sistem imunitar ar fi putut fi prea slab pentru a-l combate rapid.  Dr. Hatziioannou presupune ca Omicron ar putea evita unii dintre anticorpii pe care oamenii i-au dobandit fie in urma vaccinarii sau natural in urma trecerii prin boala, de asemenea, dr. Theodora Hatziioannou a mai precizat si faptul ca unele tratamente cu anticorpi monoclonali nu vor funcționa împotriva Omicron. Totusi, se asteapta ca vaccinurile sa ofere o anumită protectie împotriva Omicron, deoarece stimuleaza nu numai anticorpii, ci si celulele imune care pot ataca celulele infectate, a spus dr. Hatziioannou. Mutatiile la proteina spike nu estompeaza răspunsul celulelor imune.

Chiar daca  Omicron se dovedeste mai transmisibil decat alte variante, dr. Hanage a spus ca vaccinurile vor ramane, cel mai probabil, arme vitale împotriva lui, atat prin incetinirea raspandirii sale, cat si prin cresterea probabilitatii ca persoanele care se îmbolnavesc să aiba doar o forma usoara de Covid-19.

Omicron este „cu siguranta suficient de ingrijorator, dar nu este apocaliptic”, a spus dr. Hanage.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta