Numai comunicarea nu cred ca ar putea sa-i faca pe cei nevaccinati sa-si schimbe opiniile. Stimulentele pozitive sau negative pot fi o solutie.

Numai comunicarea nu cred ca ar putea sa-i faca pe cei nevaccinati sa-si schimbe opiniile. Stimulentele pozitive sau negative pot fi o solutie.
Chairs spaced out in the Covid Vaccination centre, in Melbourne, Australia.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Numai comunicarea nu cred ca ar putea sa-i faca pe cei nevaccinati sa-si schimbe opiniile. Stimulentele pozitive sau negative pot fi o solutie.

Ieri am asistat la o discutie intre doi vasluieni, din care unul sigur era antivaxer. „Nu-ti face griji!” spunea unul  intre doua puseuri de tuse si un stranut, in timpul acesta isi indeparta masca pentru  a elibera o flegma pe trotuar : „Nu este Covid, sunt numai racit putin.” Cauta sa-l linisteasca pe celalalt. In […]

Ieri am asistat la o discutie intre doi vasluieni, din care unul sigur era antivaxer. „Nu-ti face griji!” spunea unul  intre doua puseuri de tuse si un stranut, in timpul acesta isi indeparta masca pentru  a elibera o flegma pe trotuar : „Nu este Covid, sunt numai racit putin.” Cauta sa-l linisteasca pe celalalt.

In aceste zile inainte de sarbatori, frica de a rata o parte din aceste bucurii de sfarsit de an, ne impune sa fim atenti cu raceala, chiar daca aceasta nu are legatura cu virusul Covid, de aceea vreau sa-i rog pe cei care se simt rau sa stea deoparte,  pana se simt sanatosi. In anul 2021, sanatatea este cel mai frumos cadou si poate mai fragil ca oricand, ceea ce inseamna ca, daca nu te simti bine, cel mai frumos dar de sarbatori pe care poti sa-l faci apropiatilor este sa nu te intalnesti cu acestia.

Un nas care curge nu inseamna neaparat Covid, poate fi un simptom al unei alergii sau a unui simplu guturai. Testeaza-te si vorbeste cu ceilalti daca te simti rau, nu-i pune pe altii in situatia incomoda de  ate intreba de simptomele tale si desigur cel mai important daca nu esti sigur de guturaiul tau, nu participa la petrecere, dar discuta in prealabil cu ceilalti.

Astazi in acest moment al pandemiei, multi romani sunt nevaccinati, deoarece unii cred in conspiratii, altii cred ca vaccinul ii va imbolnavi,  mai sunt si cei care au diverse afectiuni, iar medicul nu recomanda vaccinarea. Daca intrebi pe cei care refuza vaccinarea, acestia cu toate ca sunt constienti de existenta virusului, vor raspunde invariabil ca nu cred ca ar trebui sa faca vaccinul. Comunicarea a lasat mult de dorit in Romania  si indiferent de informatiile inspaimantatoare, menite de a le schimba convingerile, s-a dovedit ineficienta pentru multi conationali de-ai nostri sau chiar a provocat o consolidare suplimentara impotriva vaccinarii.

Ce anume ar putea functiona pentru a schimba parerea despre importanta vaccinului ?

Probabil una din cele mai multe modalitati de a schimba comportamentul este prin stimulente, fie pozitive sau negative. Stimulentele functioneaza pentru ca nu obliga oamenii sa-si schimbe convingerile. De exemplu un client poate sa-si schimbe furnizorul de telefonie mobila nu pentru ca noul furnizor este mai bun, ci pentru ca ofera un telefon de ultima generatie gratuit, aces fapt inseamna un stimulent pozitiv. Stimulentul negativ poate sa-l reprezinte, frica de pedeapsa daca incalci regulile de convietuire in comun.

Pana acum, este clar ca autoritatile nu stiu cum sa schimbe convingerile romanilor despre vaccinare. Factorii decizionali ar trebui sa se concentreze pe gasirea altor strategii, in special pe cele care sunt eficiente, iar stimulentele pozitive sau negative ar trebui luate in calcul.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta