O lectie de tactica si strategie

O lectie de tactica si strategie

 “Strategia fara tactica este cea mai inceata ruta spre victorie, insa tactica fara strategie este zgomotul de dinaintea infrangerii”. (Sun Tzu) Strategia se ocupa cu “ce sa faci?” si “de ce sa faci?”, in timp ce tactica raspunde la “cum sa faci?”. Cum iti formezi o strategie?Strategii incepatori pornesc cu primul pas, in timp ce […]

 “Strategia fara tactica este cea mai inceata ruta spre victorie, insa tactica fara strategie este zgomotul de dinaintea infrangerii”. (Sun Tzu)

Strategia se ocupa cu “ce sa faci?” si “de ce sa faci?”, in timp ce tactica raspunde la “cum sa faci?”.

Cum iti formezi o strategie?
Strategii incepatori pornesc cu primul pas, in timp ce strategii avansati cu ultimul. Trebuie sa-ti formezi un obiectiv in viitor si sa te intrebi: Care este pasul pe care trebuie sa-l fac inaintea victoriei? Care este penultimul? Care este raspenultimul? Procedezi astfel pana ai ajuns la primul pas, doar asa te asiguri ca primul pas este si cel optim.

Incepatorii se multumesc cu niste obiective abstracte, in timp ce expertii isi formeaza obiective foarte specifice si detaliate.

Incepatorii merg tot timpul cu capul inainte, expertii se intreaba tot timpul “de ce fac ceea ce fac?”

Cum calculezi o mutare?
Sa calculezi o mutare e ca si cum ai calcula o ruta pe GPS: “daca x, atunci y”, aceasta se schimba ori de cate ori intalnesti un obstacol. Incepatorii cred ca expertii calculeaza o gramada de variatii pentru 30 de mutari, insa ei nu au mintea unui computer. Sansele sa faci o greseala cresc pe masura ce te uiti mai mult in viitor; astfel, sa stii ce sa faci 4, 5, sau 6 mutari e de ajuns.

Incepatorii calculeaza orice decizie pornind de la zero, expertii se bazeaza pe instinct, pe intuitie, pe recunoasterea, dezvoltarea si aplicarea de pattern-uri.

Trebuie sa devii constient de felul cum faci mutari, cum iei decizii. Care este procesul tau de luare a deciziilor? De ce ai facut mutarile pe care le-ai facut pana acum? Pe ce anume te concentrezi?

Care sunt cateva dintre principiile de baza?
Orice pas trebuie facut cu un scop anume. Intreaba-te tot timpul: “ce fac eu acum ma apropie sau ma departeaza de obiectivul final?”

Fa tu intotdeauna prima mutare. Preia initiativa. Daca nu muti tu primul, reactionezi in fata presiunilor din exterior. In sah, ca incepator, sa incepi cu alb sau negru nu va face prea mare diferenta, insa la avansati va face toata diferenta. Sa te aperi sau sa reactionezi este intotdeauna o strategie deficitara. Daca joci fara planuri pe termen lung, deciziile tale vor fi de tip reactiv, vei juca jocul celor din jur care vor sa te controleze, nu al tau. Obligatia sa faci o mutare poate fi o povara pentru cineva fara viziune strategica. Daca nu esti in stare sa creezi un plan cand nu exista o criza imediata in viata ta, intr-un final o sa ajungi tu insuti sa creezi o criza.

Care sunt cateva dintre capcane?
Cu fiecare succes, capacitatea de a schimba lucrurile este redusa. Succesul in prezent poate fi inamicul succesului in viitor, deoarece nu te obliga sa schimbi modul de a face lucrurile.

O strategie pe care o schimbi frecvent e egal cu a nu avea vreo strategie. Schimbarea trebuie efectuata cu maxim de consideratie. Cand stii ca trebuie sa schimbi strategia? Cand se intampla lucruri drastice, cand situatia se schimba intr-un mod radical, numai atunci ia in considerare o schimbare de strategie fundamentala.

Limitarile iti sunt folositoare; flexibilitatea pe care o ai poate fi cel mai mare inamic al tau. Cu fiecare portita de scapare pe care o ai, capacitatea ta de a te dedica planului scade. Aranjeaza lucrurile astfel incat sa pierzi ceva pretios daca nu faci ceea ce ti-ai propus sa faci. Arde-ti corabiile si nu lasa nici un loc de retragere.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta