O simpla lectie de sah !!!

O simpla lectie de sah !!!

Eu am avut norocul să invăt sah la scoala. Domnul profesor de matematica Ursu, m-a initiat in tainele acestui frumos joc de strategie. Inca nu am uitat partidele de sah simultane in care, domnul profesor juca cu aproape toti copiii din clasa. Dar nu despre frumusetea acestui joc vreau sa scriu, scopul meu este de […]

Eu am avut norocul să invăt sah la scoala. Domnul profesor de matematica Ursu, m-a initiat in tainele acestui frumos joc de strategie. Inca nu am uitat partidele de sah simultane in care, domnul profesor juca cu aproape toti copiii din clasa. Dar nu despre frumusetea acestui joc vreau sa scriu, scopul meu este de a face o paralela dintre sah si situatia politica actuala, existenta pe Terra.

Deci, domnii mei, pentru cine nu cunoaste, la şah avem 32 de piese impartite in mod egal, avand culorile alb si negru,  aşezate după o anumita ordine pe tabla de sah. Albul mută intotdeauna primul, apoi negrul, iar pe urmă fiecare face câte o mutare…Binenteles cei de la BLM probabil ma vor acuza de extremism si discriminare. Nu e corect, vor sustine acestia. Ar trebui să mute amandoi primii. Sau să mute negrii primii, că ei au fost mereu persecutaţi în istorie, au fost sclavi…Aşa e regula zic si eu, cineva trebuie să mute primul, albul e doar o culoare oarecare, nu e nimic superior în a fi alb.

Sa trecem mai departe, cea mai importantă piesă de la jocul de şah este regele…Acum probabil voi primi observatii , că regina e cea mai importantă piesă. Nu chiar, zic eu, regina este şi ea o piesa importantă, de fapt, regina este cea mai puternică piesă din joc, dar dacă pierzi regele, pierzi partida… Regina este puternică pentru că poate juca la fel ca tura şi ca nebunul. Acum e, acum, aparatorii drepturilor femeilor imi vor sari in cap reprosandu-mi … cum poti spune că o regină joacă precum un nebun? Asta este o ofensă adusă femeilor!

Nu, domnii mei, aşa este jocul. Nebunul este această piesă care merge mereu în diagonală. Urmeaza sigur sa imi pun in cap pe cei care apara persoanele cu dizabilitati. Nebun este un cuvânt urât, va intervene sigur cineva. Nu trebuie să râdem de cei cu dizabilităţi mentale. OK, dacă nu va place “nebun”, să ştiţi că în engleză se cheamă “episcop”, stiţi, ca la biserică. Putem să îi spunem “episcop” (bishop). Alte proteste. Nu vorbiţi de religie, aici este o şcoală laică.

Cum spuneam, chiar dacă regina e cea mai puternică piesă, totuşi regele e cel mai important, pentru că, dacă se pierde regele, s-a terminat partida, ai pierdut. Regele este această piesă, care are o cruce pe coroană. Vor urma alte observatii, crucea este un semn religios creştin. De ce nu are mai bine o semilună? Sau nici un semn? Cred că ar trebui să îi scoatem crucea regelui, ca să nu ofensăm pe cei de altă religie.

Exista cate un singur rege pentru fiecare culoare. Unul negru şi unul alb. La fel şi cu reginele. Una albă şi una neagră. Păi, nu e corect vor spune aparatorii minoritatilor sexuale. Noi stim că există şi familii cu doi taţi sau două mame. Ar trebui să se poată şi la şah să fie cate două regine sau doi regi de aceeasi culoare.

E cazul să trec să explic alte piese, care nu posedă nici sex, nici religie. Regele cu cruce şi regina m-au bagat în bucluc. Aşa, deci, continuăm. O altă piesă specială este calul. Calul are avantajul unic că poate sări peste alte piese. Unui nebun – pardon de expresie, dacă un pion de aceeaşi culoare îi blochează calea, nu poate inainta. În schimb, calul poate să sară direct. Alte reprosuri, nu e corect. Are un avantaj special. Celelalte piese sunt defavorizate.

Da, aşa este, dar e normal să îi acordăm unele drepturi, pentru că este singurul animal din joc. Regele, regina, nebunii, pionii – sunt toti oameni, turnul este un obiect, calul este singurul animal. Trebuie să compenseze acest dezavantaj într-un fel. De aia poate sa sară. Aparatorii drepturilor animalelor probabil vor spune….nu e frumos să exploatăm animalele, mai ales la sah, care este un joc de razboi si strategie. Ele nu au nici o vină pentru conflictele dintre oameni.

La final aştia mici, de aici din faţă, sunt pionii. Ei sunt un fel de soldaţi, care avansează în teritoriul inamic, pas cu pas. Dacă vreun pion ajunge pe ultima linie, se poate schimba în regină. Într-o partidă de şah, am putem avea – dacă toţi pionii reuşesc să se schimbe în regină, 9 regine pe tablă. Revoltă totală. Un singur rege şi 9 regine???  E clar, femeia nu este egală bărbatului în acest joc. Nu ne place şahul, este un joc discriminatoriu si extremist.

Ce sa mai zici intr-o lume nebuna, nebuna in care invatam ca Disney a fost un rasist, islamofob şi misogin. Albă ca Zăpadă era albă, în povestea lui Aladin hoţului i se tăia mâna, în povestea cu Regele Leu nu a fost prezentat nici un om african….

Ce mai contează că în “Regele Leu” nu era deloc vorba deloc despre oameni, indiferent de culoare. Tocmai ma pregateam să explic un sacrificiu de regină pentru sah- mat şi nu ştiu dacă scapam  nevatamat, cu atatea reprosuri .….


Distribuie articolul