Obiceiuri și tradiții înainte de Crăciun.

Obiceiuri și tradiții înainte de Crăciun.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Obiceiuri și tradiții înainte de Crăciun.

O tradiţie presupune împodobirea bradului de Craciun cu un săculeţ mic, plin cu boabe de fasole albă, ca simbol al purității sufletului. Se spune că pentru a avea noroc în viață, nu trebuie să mănânci nimic în Ajun de Crăciun. De asemenea, în această zi se taie câte un măr: dacă are viermi, se spune […]

O tradiţie presupune împodobirea bradului de Craciun cu un săculeţ mic, plin cu boabe de fasole albă, ca simbol al purității sufletului. Se spune că pentru a avea noroc în viață, nu trebuie să mănânci nimic în Ajun de Crăciun.

De asemenea, în această zi se taie câte un măr: dacă are viermi, se spune că cel care a tăiat fructul va fi încercat de boală tot anul, iar dacă mărul este putred, atunci persoana respectivă nu va prinde anul următor.

În Ajun este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan, astfel aceștia vor fi sănătoși tot anul.

În ziua de Ajun nu sunt permise supărarea, certurile şi loviturile și nici consumul de rachiu. Conform tradițiilor, se spune că cel care va bea rachiu pe 24 decembrie, va fi batjocorit de diavol.

De asemenea, se spune că nu e bine să te bați, nici măcar în glumă, pentru că te umpli de bube în timpul anului;

Nu ai voie nici să mături în această zi, pentru că îți aduce mult ghinion și nici să arunci gunoiul;

Se zice, din timpuri străvechi, că în noaptea de Ajun nu este bine să dormi pe paie sau în fân în grajdul animalelor. În această această noapte se spune că boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în iesele și pe care aceștia l-au încălzit prin suflarea lor.

O superstiție spune că în noaptea dinaintea Crăciunului nu trebuie să deschidem ușa nimănui, pentru că ne va pleca norocul din casă.

Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în această zi, pentru ca albinelor să le meragă bine și să nu se piardă la roit. 


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta