OMS, anunt grav: „Jumatate din Europa va fi infectata cu Omicron in termen de 6-8 saptamani. Un val vine dinspre Vest spre Est”

OMS, anunt grav: „Jumatate din Europa va fi infectata cu Omicron in termen de 6-8 saptamani. Un val vine dinspre Vest spre Est”
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • OMS, anunt grav: „Jumatate din Europa va fi infectata cu Omicron in termen de 6-8 saptamani. Un val vine dinspre Vest spre Est”

( Mara Popescu – externe – AK-24 ) Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat marti ca jumatate din Europa va fi infectata cu varianta Omicron a Covid-19 in termen de sase pana la opt saptamani. Dr. Hans Kluge a declarat ca un „val de Omicron din vest spre est”  a cuprins regiunea, pe langa valul […]

( Mara Popescu – externe – AK-24 )

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat marti ca jumatate din Europa va fi infectata cu varianta Omicron a Covid-19 in termen de sase pana la opt saptamani.

Dr. Hans Kluge a declarat ca un „val de Omicron din vest spre est”  a cuprins regiunea, pe langa valul Delta deja prezent.

Proiectia s-a bazat pe cele sapte milioane de cazuri noi raportate in intreaga Europa in prima saptamana din 2022.

Numarul de infectii a crescut de mai mult de doua ori intr-o perioada de doua saptamani.

„In prezent, varianta Omicron reprezinta un nou val de maree de la vest la est, care traverseaza regiunea, pe langa valul Delta pe care toate tarile il gestionau pana la sfarsitul anului 2021”, a declarat Dr. Kluge intr-o conferinta de presa, citat de BBC.

El a citat Institutul pentru Metrici si Evaluare in Sanatate din Seattle, care a prognozat ca „peste 50 la suta din populatia din regiune va fi infectata cu Omicron in urmatoarele sase pana la opt saptamani”.

El a spus ca tarile europene si din Asia Centrala raman sub „presiune intensa”, deoarece virusul s-a raspandit din tarile occidentale in Balcani.

„Modul in care fiecare tara raspunde acum trebuie sa fie influentat de situatia sa epidemiologica, de resursele disponibile, de stadiul de absorbtie a vaccinarii si de contextul socio-economic”, a adaugat el.

Studii recente sugereaza ca Omicron are sanse mai mici sa imbolnaveasca grav oamenii decat variantele anterioare ale Covid. Dar Omicron este in continuare foarte contagios si poate infecta oamenii chiar daca acestia sunt complet vaccinati.

Luni, Marea Britanie a raportat inca 142.224 de cazuri confirmate de virus si 77 de decese. O serie de spitale au declarat incidente „critice” din cauza absentelor personalului si a presiunilor tot mai mari cauzate de Covid.

In alte parti, numarul de spitale este, de asemenea, in crestere. Ministrul francez al sanatatii, Olivier Veran, a avertizat saptamana trecuta ca luna ianuarie va fi dificila pentru spitale.

El a adaugat ca pacientii Omicron ocupa paturile „conventionale” din spitale, in timp ce Delta pune presiune pe sectiile de terapie intensiva.

In Europa de Est, Polonia a anuntat ca 100.000 de persoane au murit din cauza virusului in aceasta tara de la inceputul pandemiei. Polonia are acum a sasea cea mai mare rata de mortalitate din lume din cauza Covid-19, iar aproape 40% din populatia sa ramane nevaccinata.

Luni, firma farmaceutica Pfizer a anuntat ca va putea lansa o versiune a vaccinului sau care ofera protectie speciala impotriva Omicron, care va fi lansata in martie. Expertii in sanatate spun ca nu este inca clar daca acest lucru este necesar.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta