OMS avertizează că pandemia de COVID-19 nu va fi ultima, din cauza schimbărilor climatice

OMS avertizează că pandemia de COVID-19 nu va fi ultima, din cauza schimbărilor climatice
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • OMS avertizează că pandemia de COVID-19 nu va fi ultima, din cauza schimbărilor climatice

( Răzvan Nicolae – Newsweek ) Pandemia de COVID nu va fi ultima şi încercările de a ameliora sănătatea umană vor fi „sortite eşecului” dacă nu vor fi luate măsuri în legătură cu schimbările climatice şi bunăstarea animalelor, arată OMS. Tedros Adhanom Ghebreyesus a condamnat, într-un mesaj video prin care a marcat Ziua internaţională a […]

( Răzvan Nicolae – Newsweek )

Pandemia de COVID nu va fi ultima şi încercările de a ameliora sănătatea umană vor fi „sortite eşecului” dacă nu vor fi luate măsuri în legătură cu schimbările climatice şi bunăstarea animalelor, arată OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a condamnat, într-un mesaj video prin care a marcat Ziua internaţională a pregătirii epidemiilor, „miopia” care persistă în a cheltui bani fără a ţine seama de izbucnirea unei epidemii şi a nu face nimic pentru a se pregăti de următoarea. 

Directorul general al OMS a declarat că este timpul să învăţăm lecţiile din pandemia de Covid-19. „Prea mult timp, lumea a funcţionat după un ciclu de panică şi de neglijenţe”, a declarat el. „Aruncăm bani pe o epidemie şi când ea se termină, uităm şi nu facem nimic pentru a o împiedica pe următoarea”. 

Primul raport anual al Global Preparedness Monitoring Board din septembrie 2019 despre starea de pregătire a planetei în urgenţe sanitare, făcut public cu câteva luni înainte de apariţia noului coronavirus, sublinia că planeta era prost pregătită pentru potenţiale pandemii devastatoare. 

„Istoria ne spune că nu va fi ultima pandemie şi epidemiile sunt o realitate a vieţii”, a declarat Ghebreyesus în mesajul său. „Pandemia a scos în evidenţă legăturile dintre sănătatea oamenilor, animale şi planetă”, a adăugat el. 

Pentru fostul ministru etiopian al Sănătăţii, criza de coronavirus nu ar fi trebuit să fie o surpriză, dat fiind avertismentele repetate. 

Potrivit acestuia, toate ţările trebuie să investească în capacităţile de pregătire pentru a evita, a depista şi a atenua urgenţele de orice fel, de aceea el a făcut apel la o consolidare a ofertei de îngrijiri. 

Cu investiţii în sănătate publică, directorul general al OMS estimează că „putem „asigura pentru copiii noştri şi copiii acestora moştenirea unei lumi mai sigure, mai rezistente şi mai sustenabile”.


Distribuie articolul