Omul bun si omul rau

Omul bun si omul rau

De la un timp ma roade o indoiala, oare de ce , in Romania oamenii buni si onesti aflati in majoritate, sunt condusi de minoritatea formata din oameni rai ? Viata ne-a demonstrat in cei 30 de ani ca cei mai multi oameni rai se concentreaza in zona politicului. De-a lungul istoriei numai oamenii politici […]

De la un timp ma roade o indoiala, oare de ce , in Romania oamenii buni si onesti aflati in majoritate, sunt condusi de minoritatea formata din oameni rai ?

Viata ne-a demonstrat in cei 30 de ani ca cei mai multi oameni rai se concentreaza in zona politicului. De-a lungul istoriei numai oamenii politici au fost cei care au dezlantuit razboaie, au organizat genociduri in masa si holocausturi. Nu taranii, profesorii, pensionarii si alte categorii sociale, ci politicienii fac tot raul din lume. Sa nu uitam ca noi le-am dat mandatul, acelor politicieni sa ne guverneze si i-am lasat in pace, iar ei au stiut ca poporul este usor de mintit. Si asta in loc sa le spunem si le reamintim tot timpul, ca ei, politicienii sunt practic actori intr-o piesa de teatru si ca trebuie sa-si joace cu onestitate rolul in care soarta i-a distribuit. Iar la intrebarea : Ce inseamna un om bun, bun si onest?, acestia ar trebui sa raspunda : Un om bun este acela care intreaba din obisnuinta in momentul in care apare o problema dificila: Ce ar fi corect de facut acum?

Omul onest este omul dialogului, iar dialog inseamna iertare si impacare. Daca ne uitam la viata politica romaneasca, la felul cum se desfac sau se refac aliante, tragem o singura concluzie, toate acestea,  sunt opera omului rau. Poate cunoasteti modul de stabilire a suprematiei intr-o haita de caini sau lupi, cainele sau lupul cel mai slab isi accepta infrangerea prin expunerea venei jugulare, radicand capul spre invingator si intorcand gatul spre acesta. Acest gest nu este numai supunerea fata de cel puternic, dar este de fapt garantia supravietuirii haitei. Din pacate in haita politicienilor nu exista acest instinct, politicienii, se “bat” pana la autodistrugere.

Un politician deasemenea, trebuie sa isi apere si sa isi ajute poporul din care face parte. Trebuie sa distinga binele de rau, sa inteleaga ce este de ajutor sau daunator, folositor sau inutil oamenilor. Un politician trebuie sa inteleaga ce e dreptatea si sa ia decizii intelepte. Un politician bun trebuie sa aiba stapanire de sine, generozitate, intelepciune, curaj si sa evite greselile.

In final pot spune ca, daca omul rau e contra binelui, omul onest trebuie sa fie împotriva raului, fiindcă împacarea cu raul, tolerarea raului duce la stricarea echilibrului moral al lumii. Nu există statistici, în acest sens, eu înclin însa sa cred că numarul oamenilor onesti din Romania e mai mare decat cel al oamenilor rai…


Distribuie articolul