Pentru un „Oras Verde”

Pentru un „Oras Verde”

Cred ca a sosit timpul sa declansam o revolutie de educare a populatiei in privinta mediului pentru a ne salva orasul in care traim. Prin aceasta revolutie este impetuos necesara educarea tinerilor in special pentru a se transforma in viitor in adevarati administratori de mediu bine informati si angajati in actiuni de politica ecologica. Dar […]

Cred ca a sosit timpul sa declansam o revolutie de educare a populatiei in privinta mediului pentru a ne salva orasul in care traim. Prin aceasta revolutie este impetuos necesara educarea tinerilor in special pentru a se transforma in viitor in adevarati administratori de mediu bine informati si angajati in actiuni de politica ecologica.

Dar ce este politica ecologica? Aceasta reprezinta un set de ideologii politice si miscari sociale care acorda o mare importanta obiectivelor ecologice si de mediu si realizarii acestor obiective printr-o miscare sociala larga participativa. Politica ecologica isi extrage pozitia etica dintr-o varietate de surse, incepand de la valorile popoarelor antice si pana la etica lui Gandhi sau Spinoza. Acesti oameni au influentat gandirea ecologica in sustinerea previziunilor pe termen lung si in responsabilizarea personala a fiecarui individ de a face alegeri morale.

Politica ecologica a aparut la sfarsitul secolului al 19-lea, ca o reactie la Revolutia Industriala, cu accent pe expansiunea economica nelimitata. Gandirea „verde” pune accentul pe democratia participativa si pe principiul gandirii globale si a actiunii locale. Drept urmare grija pentru mediu trebuie sa creasca de jos in sus, de la cartier la oras si de la nivel judetean la nivel national. Scopul final este guvernat de un proces de luare a deciziilor prin consens. Este crucial ca cetatenii sa joace un rol direct in deciziile care le influenteaza viata si mediul. Prin urmare o buna politica ecologica va incerca cresterea rolului bazat pe implicarea directa a cetatenilor si luarea deciziilor prin consens.

Municipiul Vaslui trebuie sa devina in viitor un adevarat „Oras Verde” acest lucru va reprezenta dezvoltarea orientata spre viitor prin politici durabile, cu o economie durabila care vizeaza justitia social, protectia climei si a mediului, cultura, etc. In viitor trebuie sa devenim un oras neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon cat mai curand posibil pentru a imbunatati impactul asupra mediului. Daca nu o realizam noi, atunci cine o va face?

Cateva masuri pentru a face pasul spre un „Oras Verde” ar putea fi.

Interzicerea sau impozitarea materialelor plastice de unica folosinta, banii din impozitare ar putea ajuta la implementarea de politici ecologice la nivel local.

Elaborarea de catre Primarie si Consiliul Local al unui plan de Economie Circulara cu accent pe cei 3R ( Recuperare – Refolosire  – Reciclare ) a deseurilor.

Dezvoltarea si implementarea unui plan pentru transportul public care functiobeaza cu energie regenerabila.

Lansarea unui plan numit „Energie Curata” sau „Zero Emisii de Carbon”.

Stabilirea unui plan de tarifare sau impozitare a emisiilor de carbon de catre autoturismele aflate in trafic in anumite zone ale orasului si la anumite ore din zi.

Stabilirea unor standarde ridicate de eficienta si modernizare a cladirilor pentru economisirea energiei.


Distribuie articolul