Plasticul care polueaza si care ne ucide !!!

Plasticul care polueaza si care ne ucide !!!
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Plasticul care polueaza si care ne ucide !!!

Incepand cu anul 1950 in lume s-au produs circa 8,3 miliarde de tone de plastic, echivalentul a 800.000 de turnuri Eiffel si din pacate numai o mica parte, circa 9% a fost reciclat. Unele tari au introdus masuri, prin care utilizarea pungilor din plastic este interzisa. De exemplu Kenya a interzis ambalajele din plastic inca […]

Incepand cu anul 1950 in lume s-au produs circa 8,3 miliarde de tone de plastic, echivalentul a 800.000 de turnuri Eiffel si din pacate numai o mica parte, circa 9% a fost reciclat.

Unele tari au introdus masuri, prin care utilizarea pungilor din plastic este interzisa. De exemplu Kenya a interzis ambalajele din plastic inca din 2017, iar cei care folosesc sau comercializeaza pungi din plastic primesc pedepse grele, mergand pana la inchisoare de pana la 4 ani sau amenzi de 40.000 de dolari USA. Alte tari care au luat masuri pentru interzicerea folosirii pungilor din plastic sunt China, Franta, Italia, etc.

Deasemenea stiati ca in fiecare minut in lume sunt cumparate peste 1 milion de sticle din plastic, iar din 2016 conform unui raport intocmit de The Guardian, mai mult de 480 miliarde de sticle de bauturi din plastic au fost achizitionate din 2016 in intreaga lume, iar din acestea mai putin de jumatate au fost reciclate, restul ajungand la gropile de gunoi sau in marile si oceanele lumii.

Vorbind despre pungile din plastic, in fiecare minut sunt folosite aproximativ 2 milioane de bucati la nivel planetar. Interzicerea pumgilor de plastic s-a dovedit a fi extreme de eficienta in tarile care au luat aceasta masura. De exemplu in Marea Britanie, introducerea unei taxe speciale pentru pungile de plastin in anul 2015 a dus la o reducere cu 83% a utilizarii acestor ambalaje.

Aruncarea sticlelor de plastic, goale in rauri face ca acesta sa fie fie mancat de pesti si pasari, ducand de multe ori la moartea acestor animale. Deasemenea fiecare dintre noi consumam anual 70.000 de microplastice, acest lucru insemnand circa 100 de biti de microplastic la o singura masa, conform unui studiu intocmit de Environmental Pollution.

Stiati ca durata medie in care o punga de plastic este utilizata, numai 12 minute, dar perioada de descompunere a acesteia este de 1000 de ani. Totusi in ultimii 50 de ani, productia mondiala de plastic s-a dublat si asta in pofida faptului ca un numar tot mai mare de organizatii si tari interzic utilizarea si productia de plastic.  In anul 1974, consumul de plastic anual pe cap de locuitor era de 2 kg, in prezent acesta este de 43 de kg si aceasta cantitate este in continua crestere.

Potrivit National Geographic, pana in 2050 vor exista 12 miliarde de tone metrice de plastic, numai in depozitele de deseuri de pe Terra.


Distribuie articolul