Pofticiosi, gurmanzi, mancai, din toata Romania, uniti-va, vine Revelionul 2020!

Pofticiosi, gurmanzi, mancai, din toata Romania, uniti-va, vine Revelionul 2020!
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Pofticiosi, gurmanzi, mancai, din toata Romania, uniti-va, vine Revelionul 2020!

Consumau romanii multa carne in trecut ?  Iata o intrebare la care voi incerca sa raspund in ajun de Revelion, pe baza unor scrieri istorice. Conform istoricilor romanii in perioadele de post, posteau sever, iar intre posturi se manca pantagruelnic. De exemplu in secolul XVI, ratia zilnica a unui boier roman era compusa dintr-un kilogram […]

Consumau romanii multa carne in trecut ?  Iata o intrebare la care voi incerca sa raspund in ajun de Revelion, pe baza unor scrieri istorice.

Conform istoricilor romanii in perioadele de post, posteau sever, iar intre posturi se manca pantagruelnic. De exemplu in secolul XVI, ratia zilnica a unui boier roman era compusa dintr-un kilogram si jumatate de carne de porc sau vita, la care se adauga carne de gaina, peste, fructe, paine si binenteles doi litri de vin. Deasemeni in unele zile meniul era suplimentat cu carne de gasca, varza, slanina, rachiu si mied ( un fel de vin din apa si miere de albine fermentata). In zilele noastre normal, ca mirarea este mare dar sa nu uitam ca in aceea perioada in tarile romane, era epoca marilor mancai de carne.

In aceea perioada chiar si femeile se indopau, era perioada cand standardele de frumusete erau altele, la mare trecere erau femeile dolofane si boierii cu ceafa groasa si burdihan proieminent. Exita chiar si o povestioara in Moldova, cand o mama s-a plans ca fiica sa “este o adevarata rusine”, fiinca este “ dreapta si subtire ca o trestie” si a dat de inteles ca lucreaza la…. remedierea situatiei.

Dupa instalarea comunismului, rafinamentul gastronomiei romanesti a suferit , fiind inlocuit cu mancaruri de la cantina muncitoreasca. Aceasta intamplandu-se pe de o parte din cauza penuriei de alimente si pe de alta parte de lipsa de interes si educatie in cultura gastronomica a clasei politice conducatoare din acele vremuri.

Dar perioada comunista a luat sfarsit dupa 1989 si in prezent asistam la un fenomen destul de grav cu efecte nocive pentru gust si sanatate, ofensiva fast-food. Preocuparea pentru ce mancam si cum mancam trebuie sa fie o preocupare a elitelor de orice fel, elite, care au vazut in trecut o datorie publica in educarea gustului si manierelor populatiei.

Bucatarie romaneasca ar trebui sa revina la un fel de slow-food. Sa ne diversificam consumul alimentar, de exemplu peste, mai multe legume, fructe sa nu amestecam prea multe feluri de mancare la o singura masa si in niciun caz sa nu avem sute de feluri de mancare, ca la ospetele din timpul Evului Mediu.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta