Politica si inselatoriile sunt aparente !!!

Politica si inselatoriile sunt aparente !!!
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Politica si inselatoriile sunt aparente !!!

Dupa aceste alegeri ne-am procopsit si noi in Parlament  cu un partid extremist, care a intrat cu un scor neverosibil de mare. Intrebarea care se pune in mod firesc, este cum va evolua acest partid ultra-ortodox, neo-legionar si nationalist. Va mai amintiti desigur de PRM si PP-DD aceste doua partide nu erau decat butaforii ale […]

Dupa aceste alegeri ne-am procopsit si noi in Parlament  cu un partid extremist, care a intrat cu un scor neverosibil de mare. Intrebarea care se pune in mod firesc, este cum va evolua acest partid ultra-ortodox, neo-legionar si nationalist. Va mai amintiti desigur de PRM si PP-DD aceste doua partide nu erau decat butaforii ale extremismului. AUR este un partid de actiune a carui membri fac marsuri, se urca pe cruci, pe garduri. Una peste alta vom avea in Parlament un AUR de aproximativ 10% in care vor intra parlamentari si din Basarabia, de exemplu la Vaslui jurista basarabeanca Raisa Enachi are locul asigurat de deputat, iar basarabeanul Busuioc Andrei are sanse relativ mari de a prinde un loc de senator dupa redistribuire.  Din cauza absenteismului AUR va fi a patra forta politica din Romania, mai este necesar sa reamintesc ca in 1937, Partidul Legionar rebrenduit in 1935 cu numele Totul pentru Tara, a intrat ca a treia forta politica dupa alegeri in Parlament. Acestea sunt efectele distortosionate si perverse ale absenteismului de la vot. Dar poate, avand in vedere faptul ca o parte a populatiei cu vederi nationaliste nu se mai regasea in viata politica romaneasca dupa disparitia PRM si coroborat cu faptul ca PSD dupa disparitia lui Liviu Dragnea nu a mai marsat pe cartea nationalismului, dorind sa prezinte UE si lumii civilizate o alta fata, a fost nevoie de o supapa de refulare pentru acest segment de populatie si atfel a aparut AUR. Sper sa fie numai o creatie politica artificiala, un fel de robot care asculta de comenzi si care nu va marsa mai mult decat are voie.

PNL a ramas fidel conceptului ca alegerile se castiga cu organizatiile de partid un fel eufemistic de a zice ca alegerile se fura din sectie in sectie. Evident ca nu poti castiga daca nu ai o baza organizationala puternica, dar cand situatiile te imping la racolari dubioase si incurajarea traseismului rezultatul de multe ori este contrar. PNL a ramas un partid de moda veche batut mereu de PSD, pentru ca foloseste de fiecare data aceleasi metode ca acesta , mita electorala, recompensarea clientelei politice, racolari nerusinate si ignorarea electoratului, pe principiul: „Ce o sa faci ca nu o sa votezi cu ceilalti”.

Daca este sa vorbim de USR-PLUS acest partid este intr-o deruta ideologica continua de cand a disparut din peisaj personajul Liviu Dragnea. Un partid nascut din proteste si revolta, nu reuseste sa-si consume energiile decat prin auto-devorare. Posibil la guvernare sa fie un scandal permanent cu un PNL nereformat. Sper sa ma insel, dar daca va fi asa scorul la  aceste alegeri vor parea un vis frumos de iarna, pe langa dezastrul electoral din 2024.

PSD castiga din nou alegerile, sincer nu am crezut ca manevra cu plecarea, cu un an inainte de alegeri, de la guvernare va mai functiona, dar intr-o tara locuita cu oameni care au memoria scurta „smecheria” electorala merge. Totusi constat ca alegatorii PSD s-au schimbat, ei nu mai sunt saracii stupizi, asa cum presupune PNL, si stiti de ce, spre deosebire de PNL, PSD a reusit sa se adapteze la vremuri, nu, nu sa se modernizeze sau sa se reformeze, ci doar sa se adapteze, ceea ce este mai putin moral, dar mai eficient. Acest partid a inteles obsesiile si fricile unei mari majoritati a populatiei si joaca in directia respectiva.

Despre mortii politic numai de bine, Ponta, Tariceanu, posibil Basescu si diversii lor tutari, odihneasca-se in pace. Ei sunt expiratii politici de astazi. Poate domnul Ponta va avea timp acum sa scrie o carte. Dar cat de greu poate fi, cand  acestea sunt deja scrise, numai bune pentru copy-paste.

In concluzie, de ce am avut un absenteism record, lipsa campaniei, pandemia, absenta confruntarilor directe, dezamagirea partidelor care nu reusesc sa se reformeze ele insale, daramite sa reformeze Romania si in final decuplarea clasei politice de societate care a atins proportii infricosatoare. Cand aproape trei sferturi dintre alergatori nu vin la vot, criza nu mai trebuie ignorata.

Interesant va fi daca PMP nu va trece pragul electoral de 5% si vom avea un guvern format numai din PNL, USR-PLUS si UDMR. Daca analizez aceasta componenta guvernamentala viitoare, parerea mea este ca pana in 2024 sau pana la alegeri anticipate, tara va fi condusa de UDMR si am sa explic de ce, PNL este un partid de imbuibati politic, care cred ca totul li se cuvine. USR-PLUS nu are experienta la guvernare si deci va comite greseli inerente de incepator care cumulate cu tensiunile si discutiile interminabile, existente in interiorul partidului va face ca acest partid sa cada in ochii romanilor.  Poate o viitoare conducere, mai ferma si mai responsabila,  rezultata dupa congresul de fuziune va pune lucrurile le punct, altfel in 2024 sunt toate sansele sa viseze la un 5% izbavitor. Singurul partid ramas in ecuatie, UDMR este uns cu toate alifiile si harsait in lupte de 30 de ani, acest partid va conduce efectiv Romania.

Totusi, dupa cum am invatat din istorie, orice criza politica, economica, sociala prezinta oportunitati. Exista acum in politica din Romania foarte mari oportunitati. Intrebarea este cine va reusi sa transforme aceste oportunitati in voturi, cum si prin ce fel de idiologie. Din aceasta negura deasa pot aparea in anii urmatori ingeri sau demoni, care sa transforme in 2024 oportunitatile in voturi.


Distribuie articolul