Poți fi inteligent fără să fii rațional ?

Poți fi inteligent fără să fii rațional ?
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Poți fi inteligent fără să fii rațional ?

   Dacă am aduna toate teoriile conspiraționiste și le-am amesteca într-un grup de oameni, ar părea o parodie cinematografică . Totuși, se pare că niciun regizor nu se apucă de astfel de filme, deoarece lucrurile există în realitate. Grupuri de oameni care cred și amestecă teoriile există. Jocul de-a teoria conspirației nu e atât de […]

   Dacă am aduna toate teoriile conspiraționiste și le-am amesteca într-un grup de oameni, ar părea o parodie cinematografică . Totuși, se pare că niciun regizor nu se apucă de astfel de filme, deoarece lucrurile există în realitate. Grupuri de oameni care cred și amestecă teoriile există. Jocul de-a teoria conspirației nu e atât de nevinovat pe cât ar putea să pară. De fapt e o adevărată industrie, una prosperă și toxică.

În România, vocea unor exponenţi sau a unor grupuri antivaccin sau antivaxeri, a început să fie tot mai prezentă în spaţiul public graţie internetului, unor politicieni, dar şi a unor canale media. Astfel, informaţii false, distorsionate şi fără bază ştiinţifică au invadat spaţiul public. Acestea au sporit îngrijorările si au indus teamă legat de siguranţa vaccinurilor.

    „E mai ușor să previi decât să tratezi”.

Cuvintele îi aparțin lui Erasmus din Roterdam (1466 – 1536) dar le știm cu toții, nu?

Ei bine, se pare că nu. Cel puțin dacă iei de bun ce îți spun conspiraţioniştii.

„Mai ușor” în general înseamnă și „mai ieftin” și, potrivit consumatorilor și diseminatorilor de teorii ale conspirației, concernul BigPharma e interesată în a ne face mai sănătoși, prin prevenție, economisindu-ne totodată banii. Personal nu cred o iotă din această poveste. Nu pentru că aș crede că BigPharma e în mod necesar ticăloasă ci pentru că este un conglomerat de firme cotate la bursă ce trebuie să producă profit, nu o mare organizaţie caritabilă.

În opinia mea, guvernele sunt cele ce își vor populația vaccinată pentru că în felul ăsta economisește bani – foarte mulți bani – pentru că e mai ușor și mai ieftin să previi. BigPharma produce vaccinurile dar nu e tocmai entuziasmată de această afacere. Din punct de vedere al profitului, ea ar prefera să te îmbolnăvești și să te tratezi iar ea, de data asta foarte fericită, să-ți vândă tratamentele.

Deci, ce face BigPharma? Pune în mișcare o masă de idioți utili pe care azi îi alintăm ca „antivaxeri” – egouri naive și ignorante dar inflamate de ceea ce ei cred că ar fi o cauză nobilă.

Nu vă lăsați deci înșelați de aparențe și de sloganurile lor, antivaxerii nu sunt în război cu BigPharma ci de fapt, asemeni unei turme docile, îi fac jocul murdar. Nu prostia te predispune la a deveni victimă unei înşelătorii ci lăcomia. Odată ce dorințele se sting în tine nu vei mai putea fi înşelat şi manipulat.

În epoca post-adevărului și manipulării, nimic nu e ce pare și discernământul nu ne-a fost niciodată pus la mai grea încercare. Politicienii ne vor prosti, sistemul medical ne vrea bolnavi, sistemul privat ne vor buni de munca. Si trebuie sa-i impacam pe toti…


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta