Povestea primei sotii a lui Adam , Lilith

Povestea primei sotii a lui Adam , Lilith
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Povestea primei sotii a lui Adam , Lilith

Se spune ca legenda lui Lilith a fost mai intai in Biblie. Lilith cunoscuta ca prima sotie a lui Adam care s-a razvratit impotriva lui dupa ce nu a putut obtine egalitate in drepturi intre ea si Adam. Cu toate acestea, ea este recunoscuta din misticismul ebraic si din legendele sumeriene, ca un demon si […]

Se spune ca legenda lui Lilith a fost mai intai in Biblie. Lilith cunoscuta ca prima sotie a lui Adam care s-a razvratit impotriva lui dupa ce nu a putut obtine egalitate in drepturi intre ea si Adam. Cu toate acestea, ea este recunoscuta din misticismul ebraic si din legendele sumeriene, ca un demon si ca un vampir. Se spune ca ea traieste si astazi, fiind un demon nemuritor.


Legenda lui Lilith a inceput cand rabinii au observat pentru prima data ca există doua relatari despre crearea femeii in cartea Genezei care se contrazic reciproc. Rabinii evrei ne  spun ca Dumnezeu de fapt a facut doua figurine de lut carora le-a suflat viata în nari: Adam și Lilith. Dar faptul ca fusesera creati in acelasi fel lui Lilith i s-a urcat la cap si a cerut egalitate. Cum asa ceva era de neconceput, Lilith a fost alungata si, pentru ca Adam avea prieteni puternici – si, aparent, misogini – episodul a fost musamalizat, sters din memoria colectiva. Pentru ca situatia sa nu se repete, Eva a fost creata din coasta lui Adam, asa ca femeile nu mai sunt indreptatite la pretentii de egalitate.

Povestea are si o continuare: Lilith, furioasa ca a fost indepartata, s-a cuplat cu sarpele. Același sarpe care mai tarziu a generat sirul de evenimente ce au culminat cu alungarea din Rai. Restul e istorie. Ma rog, mitologie …

 Desi nu este mentionată direct în Biblie, Lilith este prezentata ca o bufnita, o creatura nocturna. Cu toate acestea, despre ea se vorbeste in unele texte evreiesti si in Manuscrisele de la Marea Moarta. Mitologia evreiască afirmă că Lilith a fost prima sotie a lui Adam. Ea a fost creata in acelasi timp cu Adam. Acest lucru a cauzat probleme în relatia lor. Lilith a refuzat sa ia o pozitie inferioara fata de Adam, deoarece ea venea din acelasi loc ca si el.

Lilith l-a parasit pe Adam si nu s-a intors in Gradina Edenului. Dumnezeu a trimis trei ingeri sa o recupereze, dar ea a refuzat sa se intoarca. Atunci Dumnezeu a creat-o pe Eva, dupa cum se spune in Geneza 2:21-22, Eva a fost facuta din coasta lui Adam. „Deci Domnul Dumnezeu a făcut pe om să cadă într-un somn adânc. În timp ce omul dormea, Domnul Dumnezeu a scos una dintre coastele omului și a închis deschiderea. Atunci Domnul Dumnezeu a făcut o femeie din coastă și a adus-o la bărbat.”


Furiosa pe inlocuitoarea sa, Lilith a promis ca va ucide toti copiii mici, bebelusii si nou-nascutii. Se credea ca are puteri care nu pot fi indepartate decât prin mijloacele mistice ale unei amulete. De-a lungul secolelor, Lilith a devenit cunoscuta ca un demon. Se spunea ca intretine relatii sexuale cu barbati in timp ce acestia dormeau, furandu-le materialul seminal si dand nastere la demoni. Rabinii i-au avertizat pe barbati sa nu doarma niciodata singuri, astfel incat sa nu fie victime ale lui Lilith.

„ După ce Dumnezeu a creat prima ființă umană, Adam, El a spus: „Nu este bine ca Adam să fie singur”. El a creat o femeie, tot din pământ, și a numit-o Lilith.

S-au certat imediat. Ea a spus: „Nu voi sta sub tine”. El a spus: „Nu voi sta sub tine, ci deasupra ta. Căci tu ești apt să fii sub mine și eu deasupra ta.”

Ea a răspuns: „Amândoi suntem egali pentru că amândoi venim de pe pământ”.

Nici unul nu l-a ascultat pe celălalt. Când Lilith și-a dat seama ce se întâmplă, a pronunțat Numele Inefabil al lui Dumnezeu și a zburat în aer.

Adam s-a ridicat în rugăciune înaintea Creatorului, spunând: „Femeia pe care mi-ai dat-o a fugit de la mine”. Imediat Dumnezeu a trimis trei îngeri după ea.

Dumnezeu i-a spus lui Adam: „Dacă vrea să se întoarcă, cu atât mai bine. Dacă nu, va trebui să accepte că o sută dintre copiii ei vor muri în fiecare zi”.

Îngerii au mers după ea, localizând-o în cele din urmă în mare, în apele puternice în care egiptenii erau sortiți să piară. Ei i-au spus ce spusese Dumnezeu și ea nu a vrut să se întoarcă (Alfabetul lui Ben Sira 23a-b)”

„Și Dumnezeu a creat specia umană după chipul Său. . . El i-a creat bărbat și femeie” (Geneza: 1-27)


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta