Premieră la Vaslui, Ministrul Sănătății vaccinează sătenii din Rebricea!

Premieră la Vaslui, Ministrul Sănătății vaccinează sătenii din Rebricea!
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Premieră la Vaslui, Ministrul Sănătății vaccinează sătenii din Rebricea!

( Vremea Nouă ) Ministrul Sănătății, medicul Ioana Mihăilă, a făcut o scurtă declarație de presă, după ce a vaccinat mai multe persoane. Întrebată dacă azi, la Rebricea, este prima dată când se implică direct, în calitatea sa de medic, în vaccinarea cetățenilor, Ministrul Mihăilă a dezvăluit că deja e a treia oară când o […]

( Vremea Nouă )

Ministrul Sănătății, medicul Ioana Mihăilă, a făcut o scurtă declarație de presă, după ce a vaccinat mai multe persoane. Întrebată dacă azi, la Rebricea, este prima dată când se implică direct, în calitatea sa de medic, în vaccinarea cetățenilor, Ministrul Mihăilă a dezvăluit că deja e a treia oară când o face. “Am mai avut acțiuni de vaccinare. Am început într-o comună din județul Bihor, de unde și provin eu, am continuat cu vaccinare în urmă cu trei săptămâni, într-o comună din județul Giurgiu, iar astăzi este a treia oară când vin să vaccinez în mediul rural. Dar este ceea ce mă umple de energie, de fapt, pentru săptămâna următoare. Este una din activitățile mele preferate”, a spus Ministrul Mihăilă.

“Exemplul de astăzi ne arată că dacă există colaborare, lucrurile pot să meargă înainte”

În fața jurnaliștilor, Ministrul Mihăilă a ținut să sublinieze faptul că, atunci când autoritățile cooperează, indiferent de culoarea politică, lucrurile se pun în mișcare, lăudând astfel situația găsită la Vaslui. “Efortul tuturor este cel care va duce la revenirea noastră la o viață normală. Cred că aici este un bun exemplu că se poate. Că indiferent de culoarea politică pe care o avem, în această situație de criză, implicarea autorităților locale reușește. Exemplul de astăzi ne arată că dacă există colaborare, lucrurile pot să meargă înainte”, a spus Ministrul Sănătății. “În planul național de Redresare și Reziliență am prevăzut alocarea unei sume considerabile tocmai pentru dotarea cabinetelor din asistența medicală primară, adică a medicilor de familie, prioritizeând medicii de familie și cabinetele din mediul rural, astfel încât serviciile de bază și cele un grad mediu de complexitate să fie aduse cât mai aproape de pacienți. Pratic, ce-am prevăzut este dotarea a minim 3000 de cabinete ale medicilor de familie”, a precizat Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății.

“Cred că este este important să inversăm această piramidă a serviciilor medicale și să stimulăm asistența primară, medicina de familie, asistența medicală în ambulatoriu”

În ceea ce privește pacienții cronici, care au avut de suferit în toată perioada grea a pandemiei, Ministrul Mihăilă a precizat: “Cred că aceasta pandemie ne-a dat o lecție foarte bună și ne0a amintit încă o dată cât de important este și îngrijriea medicală prespitalicească. În prevenție, în diagnostic precoce, în tratamentul și monitorizarea pacienților cronici. De fapt, o mare parte a Planului Național de Redresare și Reziliență se axează tocmai pe investiții și pe măsuri, menite să crească accesul și complexitatea serviciilor în asistența prespitalicească. Și-atunci, dacă este să gândim pe termen mediu și lung, cred că este este important să inversăm această piramidă a serviciilor medicale și să stimulăm asistența primară, medicina de familie, asistența medicală în ambulatoriu. Dacă este să vorbim despre ce vom face pe termen scurt, în lunile următoare, am modificat deja criteriile pe baza cărora putem să organizăm activitatea în spitale, așa încât să permitem accesul pacienților non-Covid în spitalele din România”. De asemenea, Ministrul Sănătății a făcut apel din nou către autoritățile competente, dar și către medicii de familie, să se implice, pentru reușita campaniei de vaccinare. “Reprezintă o probleme oriunde avem un procent mic al personelor care vor să se imunizeze. Acesta este și motivul pentru care facem apel la autoritățile locale, la reprezentanții DSP și la medicii de familie, care sunt cei care pot să continue toate aceste acțiuni care duc la creșterea dorinței, dar și a succesului campaniei de vacinare”, a mai spus Ministrul Sănătății la Rebricea.

De menționat că, alături de prefectul de Vaslui, domnul Marcel Lăudatu, la acțiunea de la Rebricea a fost prezentă și Mihaela Vlada, șefa Direcției de Sănătate Publică. Aceasta i-a mulțumit Ministrului Ioana Mihăilă și echipei sale, pentru susținere și implicare.

Peste 30 de oameni l-au așteptat pe Ministrul Sănătății, medicul Ioana Mihăilă, să vaccineze în comuna Rebricea, în centrul de vaccinare special amenajat. Ministrul MIhăilă a fost întâmpinat, tradițional, de către doi copii care i-au oferit pâine și sare. Atitudinea deschisă a doamnei ministru le-a plăcut oamenilor, mai ales că nu se așteptau ca ea însăși să vaccineze sătenii și să dezbrace haina ministerială, pentru a-și pune halatul de medic. Sătenii au rămas oarecum uluiți că vor fi vacinați chiar de Ministrul Sănătății. Mulți dintre săteni au spus că au lăsat lucrul câmpului pentru a veni la centrul de vaccinare și, după ce au fost imunuzați, au spus că nu i-a durut deloc și speră ca vaccinul să nu aibă efecte adverse, astfel încât să își reia activitățile de zi cu zi. În mijlocul sătenilor este prezent și primarul comunei Rebricea, Radu Valerică, cel care a venit să încurajeze pe săteni să se vaccinbeze, el fiind, de altfel, un exemplu pozitiv în acest sens, întrucât a făcut rapelul încă din data de 1 aprilie. Trebuie spus că la acest eveniment participă și prefectul de Vaslui, Marcel Laudatu, unul dintre inițiatorului Maratonului Vaccinării, o campanie care, până acum, s-a dovedit a fi una reușită.


Distribuie articolul