Prevenirea dezastrelor planetare va insemna obligarea companiilor petroliere sa renunte la cel putin 10 trilioane de dolari avere.

Prevenirea dezastrelor planetare va insemna obligarea companiilor petroliere sa renunte la cel putin 10 trilioane de dolari avere.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Prevenirea dezastrelor planetare va insemna obligarea companiilor petroliere sa renunte la cel putin 10 trilioane de dolari avere.

Tot timpul banii au fost marul discordiei si a conflictelor in toata istoria lumii. Sa luam de exemplu Razboiul de Secesiune dintre Nord si Sud in SUA anilor 1860. Sudistii si-au anuntat rebeliunea sub pretextul incalcarii drepturilor rezervate statelor si a incalcarii Constitutiei SUA, dar realitatea au constituit-o banii. Atat de multi bani. Care a […]

Tot timpul banii au fost marul discordiei si a conflictelor in toata istoria lumii. Sa luam de exemplu Razboiul de Secesiune dintre Nord si Sud in SUA anilor 1860. Sudistii si-au anuntat rebeliunea sub pretextul incalcarii drepturilor rezervate statelor si a incalcarii Constitutiei SUA, dar realitatea au constituit-o banii. Atat de multi bani.

Care a fost realitatea de fapt. Proprietarii de sclavi din Sud au fost informati ca toate proprietatile le vor fi confiscate si sclavia va fi abolita. Imaginati-va o miscare politica moderna care sustine ca fondurile mutuale, actiunile la bursa si economiile sunt institutii malefice care trebuie eliminate complet, peste noapte. Aceasta a fost teama cu care s-au confruntat aproximativ 400.000 de proprietari de sclavi in ajunul Razboiului de Secesiune.

Cati bani valorau sclavii din Sud? Cineva a facut un calcul pe baza pretului unui sclav in 1860 inmultit cu numarul acestora rezultand o cifra de circa 75 de miliarde de dolari la pretul actual al dolarului.  Unii calculeaza altfel, in 1860 sclavii reprezentau circa 16% din PIB, ceea ce inseamna la valoarea actuala din SUA 10 trilioane de dolari. In 1860 sclavii ca proprietate valorau in SUA mai mult decat toate fabricile si caile ferate ale tarii la un loc, ganditi-va ce ar insemna pentru o tara lichidarea bancilor, fabricilor si cailor ferate fara a se acorda nici o compensatie, exact asa s-a intamplat cu Romania dupa 1989.

OK este o prostie sa comparam razboiul din 1865 din SUA cu actuala situatie privitoare la prevenirea poluarii, dar situatia este destul de asemanatoare, companiile petroliere inclusiv oamenii care au actiuni la aceste companii pot pierde 10 trilioane de dolari fara compensatii substantiale ?


Distribuie articolul