Primul sistem de propulsie maritima, pe bază de hidrogen, din lume lansat de Kongsberg

Primul sistem de propulsie maritima, pe bază de hidrogen, din lume lansat de Kongsberg
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Primul sistem de propulsie maritima, pe bază de hidrogen, din lume lansat de Kongsberg

( MI News Network ) KONGSBERG a inaugurat o premieră mondială prin testarea și verificarea unui sistem de propulsie la scară completă, de dimensiuni normale, cu zero emisii, alimentat de celule de combustibil cu hidrogen conceput pentru nave. Proiectul demonstrează că tehnologia este acum matură pentru utilizarea hidrogenului. „Cu un sistem de propulsie pe bază […]

( MI News Network )

KONGSBERG a inaugurat o premieră mondială prin testarea și verificarea unui sistem de propulsie la scară completă, de dimensiuni normale, cu zero emisii, alimentat de celule de combustibil cu hidrogen conceput pentru nave. Proiectul demonstrează că tehnologia este acum matură pentru utilizarea hidrogenului.

„Cu un sistem de propulsie pe bază de hidrogen verificat și testat, facem următorul pas în soluțiile cu emisii zero pe mare. Acest proiect este un alt exemplu al clusterului nostru maritim norvegian, lider mondial, care reușește atunci când ne confruntăm cu cele mai solicitante provocări tehnologice”, a spus Geir Håøy, CEO al KONGSBERG.

Programul este a treia și ultima parte a proiectului „HySeas”, finanțat de UE, care funcționează din 2013 pentru a pregăti și demonstra un sistem scalabil de hidrogen pentru nave. KONGSBERG este liderul tehnic al proiectului, care a implicat participanți din Scoția, Danemarca, Franța, Germania, Suedia și Anglia.

În această etapă finală, KONGSBERG a construit un sistem de propulsie electrică la scară largă bazat pe celule de combustibil alimentate cu hidrogen la Ågotnes, în afara Bergen. Sistemul va întreprinde acum un program de testare de 4 luni în scopuri de validare, cu scopul de a verifica proiectul final pentru un feribot RoPax alimentat cu H2. Testarea sistemului de propulsie este menită să demonstreze ușurința cu care celulele de combustie H2 pot fi integrate cu succes cu un sistem de propulsie electric hibrid marin dovedit.

„Lumea caută în Norvegia soluții verzi și durabile pe mare. Ceea ce KONGSBERG și partenerii săi au reușit să realizeze cu acest proiect este încă o dovadă a competenței de lider la nivel internațional în clusterul maritim norvegian. Acum am făcut atât următorul pas pentru soluții în Norvegia, cât și următorul pas pentru industria maritimă norvegiană pentru a reuși să exporte internațional tehnologie și soluții bazate pe hidrogen”. A declarat  ministrul Comerțului și Industriei Jan Christian Vestre.

Testarea reflectă sarcinile operaționale care ar fi experimentate de o navă pe o rută între Kirkwall și Shapinsay în Orkney. Acesta va confirma cerințele de funcționare în condiții de siguranță și de putere și capacitate de combustibil, împreună cu alte informații valoroase care vor fi transmise echipei de proiectare a navei de la Caledonian Maritime Assets Ltd (CMAL) din Scoția. CMAL intenționează să finalizeze proiectarea în martie 2022. Combustibilul cu hidrogen va fi generat prin energie eoliană în portul de feribot.

„Dacă vrem să reușim cu investițiile în hidrogen în Norvegia, atât pentru a reduce emisiile naționale, cât și pentru a crea locuri de muncă noi, verzi și durabile, suntem dependenți de a putea prezenta piloți completi la scară largă. Aceasta înseamnă că următorul pas va fi să arăți tehnologia în funcțiune și apoi să implementezi rapid infrastructura din jur. Orkney va fi prima utilizare practică a acestei tehnologii, în timp ce clusterul maritim norvegian are oportunitatea de a dezvolta propriile noastre piloți și proiecte aici, în Norvegia”, a declarat  Egil Haugsdal, președintele Kongsberg Maritime.

Testul HySeas III la scară largă a fost lansat la instalația KONGSBERG din Ågotnes, Norvegia, la 1 decembrie 2021.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta