PSD aduce artileria grea: Biserica Ortodoxă e aruncată în lupta electorală. „Decalog” pentru enoriașii alegători

PSD aduce artileria grea: Biserica Ortodoxă e aruncată în lupta electorală. „Decalog” pentru enoriașii alegători
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • PSD aduce artileria grea: Biserica Ortodoxă e aruncată în lupta electorală. „Decalog” pentru enoriașii alegători

( Redacţia – Ziaristii.ro ) Tot mai vizibilă în ultima lună, implicarea Bisericii Ortodoxe în campania electorală pentru alegerile parlamentare a căpătat luni o formă concretă. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a publicat pe site-ul său oficial un text intitulat “Recomandări pastorale pentru un vot responsabil și corect” care, după ce menționează că nu recomandă un […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

Tot mai vizibilă în ultima lună, implicarea Bisericii Ortodoxe în campania electorală pentru alegerile parlamentare a căpătat luni o formă concretă. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a publicat pe site-ul său oficial un text intitulat “Recomandări pastorale pentru un vot responsabil și corect” care, după ce menționează că nu recomandă un partid sau altul, înșiră 10 “criterii orientative”.

Sub anteriul unor principii conservatoare logice, de bun-simț și firești pentru Biserică (credință în Dumnezeu, responsabilitate față de comunitate, respectul față de persoana umană, apărarea și promovarea sănătății fizice etc), se ascund însă și altfel de mesaje.

În general, tot textul se poziționează pe discursul demagogic și populist al PSD-ului, partid care jefuiește România, de 30 de ani, sub devize care mai de care mai patriotarde: apărarea valorilor naționale, respingerea Occidentului și a valorilor sale, sprijinirea credinței ortodoxe etc.

În ultimii ani, BOR a „cuplat” puternic și cu temele propagandei rusești, cu puternice tente conspiraționiste și evident anti-occidentale. Discursul BOR, al PSD și al rețelelor rusești în România s-a unit astfel într-un curent care se căznește să deraieze țara de pe traiectoria euro-atlantică și reînscrierea ei în sfera de influență a Moscovei.

De ce se implică BOR în campanie pentru PSD. Mizele și datoriile ascunse sub anteriul unor declarații de bune intenții

Dincolo de vorbele goale și retorica apropiată de cea național-ceaușistă a anilor 70-80 din secolul trecut, rămâne realitatea că BOR și PSD sunt într-o cooperare foarte strânsă de mult timp. PSD a pompat în buzunarele Bisericii Ortodoxe sume colosale – sute de milioane de lei – rupte tocmai de la dezvoltarea țării, pentru a finanța diverse operațiuni precum construcția megalitică reprezentată de Catedrala Mântuirii Neamului. Tot social-democrații au sprijinit BOR în tentativa eșuată de a trece prin referendum o modificare a definiției familiei în Constituție.

La schimb, prelații intervin în momente-cheie, înaintea alegerilor, pentru a le sugera enoriașilor să voteze PSD.

În acest an, când social-democrații au mai mare nevoie decât oricând de sprijin, fiind prăbușiți în sondaje spre 20%, BOR a fost scoasă la înaintare puternic. Biserica a folosit oprirea pelerinajelor religioase, din motive de pandemie, pentru a agita spiritele și a încerca să stârnească o revoltă a credincioșilor. Rețeaua site-urilor așa-zis ortodoxe promovează de ani buni teorii conspiraționiste abracadabrante fără ca BOR să se arate deranjată de asocierea sa cu asemenea bazaconii. Ba, dimpotrivă, chiar la cel mai înalt nivel, Biserica Ortodoxă a început să sprijine conspiraționismul.

Inclusiv IPS Teofan, arhiepiscopul Sucevei, a emis un text amenințător, în preajma sărbătoarei Sfintei Parascheva, invocând așa-zise încălcări ale drepturilor religioase de către autoritățile care încercau să limiteze răspândirea pandemiei. IPS Calinic, arhiepiscopul Bucovinei, urmat chiar de patriarhul Daniel, au mers mai departe, comparând măsura punctuală de a opri pelerinajele din cauza ascensiunii epidemiei cu persecuțiile religioase din timpul Imperiului Roman și al lui Ceaușescu!

În acest timp, Prefericitul Patriarh Daniel i-a avut ca invitați de onoare la slujba de Sfântul Dumitru, de fiecare dată în ultimii ani, pe liderii PSD.

„Decalogul” Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

„Biserica Ortodoxă Română încurajează participarea credincioșilor la viața socială a comunității, inclusiv prin exprimarea votului corect și responsabil pentru alegerea reprezentanților săi în forurile legislative ale statului, recomandând, totodată, să se aibă în vedere realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate.

Sfântul Sinod reiterează faptul că Biserica Ortodoxa Română nu recomandă susținerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci indeamnă pe toți cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate. În acest sens, pentru aprecierea candidaților la alegerile parlamentare din acest an, recomandă credincioșilor Bisericii noastre următoarele 10 criterii orientative:

I. Manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității față de comunitate;

II. Apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale și sociale ale Bisericii;

III. Respectul pentru persoana umană și promovarea culturii vieții: promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat și femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării;

IV. Promovarea unei educații naționale integrale, care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morala și spirituală;

V. Apărarea și promovarea sănătății fizice, psihice și morale/spirituale a poporului român;

VI. Diminuarea sărăciei, dezvoltarea economică și creștere demografică a României;

VII. Apărarea și promovarea patrimoniului cultural și spiritual național;

VIII. Apărarea resurselor naturale, ocrotirea mediului și dezvoltarea agriculturii, ca baze ale responsabilității pentru generațiile prezente și viitoare;

IX. Sprijinirea comunităților de români din jurul granițelor și a diasporei române, precum și promovarea de proiecte de încurajare a românilor să revină în România;

X. Apărarea și promovarea cu demnitate a intereselor poporului român, pe plan extern și intern“.


Distribuie articolul