Raport Comisia Europeană: Exporturile în afara Uniunii Europene susțin 1,3 milioane de locuri de muncă din România

Raport Comisia Europeană: Exporturile în afara Uniunii Europene susțin 1,3 milioane de locuri de muncă din România
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Raport Comisia Europeană: Exporturile în afara Uniunii Europene susțin 1,3 milioane de locuri de muncă din România

( Andreea Radu – Caleaeuropeana.ro ) Peste 38 milioane de locuri de muncă sunt susținute de exporturile Uniunii Europene, potrivit unui raport publicat vineri de Comisia Europeană care arată cât de importantă este o politică comercială deschisă pentru ocuparea forței de muncă în Europa.  Raportul conține date atât la nivel european, cât și la nivelul […]

( Andreea Radu – Caleaeuropeana.ro )

Peste 38 milioane de locuri de muncă sunt susținute de exporturile Uniunii Europene, potrivit unui raport publicat vineri de Comisia Europeană care arată cât de importantă este o politică comercială deschisă pentru ocuparea forței de muncă în Europa. 

Raportul conține date atât la nivel european, cât și la nivelul statelor membre și pune la dispoziție statistici în funcție de industrie, nivel de competențe, gen etc. Raportul arată că peste 38 milioane de locuri de muncă din UE sunt susținute de exporturile UE, cu 11 milioane mai multe decât cu un deceniu în urmă.

Aceste locuri de muncă sunt, în medie, cu 12 % mai bine remunerate decât cele ale economiei în ansamblul ei. Creșterea numărului de locuri de muncă susținute de exporturi urmează unei creșteri și mai puternice a exporturilor UE: pe lângă o creștere cu 75 % a numărului de locuri de muncă în relație cu exporturile între 2000 și 2019, exporturile totale au crescut cu 130 %, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene. 

Datele indică în mod clar că un comerț mai amplu înseamnă mai multe locuri de muncă, iar cea mai bună modalitate de a spori acest fenomen este prin asigurarea unor oportunități noi prin intermediul acordurilor comerciale și prin asigurarea respectării lor cu strictețe. Având în vedere că 93 % dintre exportatorii care exportă în afara UE sunt întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), este vital ca ele să înțeleagă oportunitățile și condițiile unei vaste rețele formată din cele 45 de acorduri comerciale încheiate de UE.

 Exporturile în România

În 2019, exporturile companiilor românești în afara Uniunii Europene se ridicau la 26 miliarde de euro, iar circa 1,6 milioane de oameni depind de exporturi. Potrivit raportului, aproximativ 18% din totalul locurilor de muncă din România depind de exporturile în afara UE. 

Astfel, exporturile susțin 1,3 milioane de locuri de muncă din România, iar alte 335.000 de locuri de muncă sunt legate de exporturile realizate de alte țări membre în afara UE. În plus, 49% din locurile de muncă legate de export în România sunt în domeniul serviciilor. 

Mai mult, exporturile românești extracomunitare susțin și ele peste 59.000 de locuri de muncă în alte state membre UE. Exporturile creează oportunități pentru toată lumea, se arată în raportul citat. 

Comerțul creează și susține locuri de muncă în întreaga UE, iar numărul acestora este în creștere. Cele mai mari creșteri înregistrate din 2000 s-au constatat în Bulgaria (+ 368 %), Slovacia (+ 287 %), Irlanda (+ 202 %), Slovenia (+ 184 %) și Estonia (+ 173 %). Raportul include fișe informative detaliate privind rezultatele fiecărui stat membru al UE.

Cifrele publicate vineri scot în evidență și un important efect pozitiv de propagare în UE a beneficiilor realizării de exporturi în întreaga lume. Atunci când exportatorii dintr-un stat membru care exportă în afara UE o duc bine, lucrătorii din alte state membre o duc și ei bine.

Acest fenomen se datorează faptului că întreprinderile care furnizează bunuri și servicii în cadrul lanțului de aprovizionare au și ele de câștigat atunci când clientul lor final vinde produsul finit în străinătate. Pentru a da un exemplu, exporturile franceze către țări din afara UE sprijină aproximativ 658 000 de locuri de muncă în alte state membre ale UE, în timp ce exporturile poloneze sprijină 200 000 de astfel de locuri de muncă.

În plus, exporturile UE către țări din întreaga lume susțin aproape 24 de milioane de locuri de muncă în afara UE. Numărul acestor locuri de muncă a crescut de peste două ori din 2000 încoace. De exemplu, 1,5 milioane de locuri de muncă din Statele Unite, 2,2 milioane din India și 530 000 din Turcia sunt susținute de producția de bunuri și servicii din respectivele țări, care sunt înglobate în exporturi ale UE prin intermediul lanțurilor de aprovizionare globale.

Studiul analizează și aspectele de gen, concluzionând că în UE există peste 14 milioane de femei care dispun de locuri de muncă susținute de comerț.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta