Religie si conflict
Flying white dove and bright sunbeams on the background of blue sky with fluffy light white clouds

Religia este acuzata pentru o parte a violentei din lumea noastra, atat in prezent cat si in trecut. Majoritatea asa-ziselor conflicte in numele lui Dumnezeu sunt de fapt conflicte etnice, nationaliste sau teritoriale si exploateaza religia in numele propriilor scopuri ale diferitelor personaje politice in special. Totusi, ramane intrebarea de ce religia este asa de […]

Religia este acuzata pentru o parte a violentei din lumea noastra, atat in prezent cat si in trecut. Majoritatea asa-ziselor conflicte in numele lui Dumnezeu sunt de fapt conflicte etnice, nationaliste sau teritoriale si exploateaza religia in numele propriilor scopuri ale diferitelor personaje politice in special. Totusi, ramane intrebarea de ce religia este asa de usor exploatata in scopuri violente, fiinca toate religiile declara ca pacea si concilierea sunt scopurile lor, dar in realitate par adesea sa exacerbeze conflictele.

 De ce se intampla asa ceva ?

In primul rand abuzul de religie este legat de credinta si comportament. Spre rusinea religiei, nu se poate nega ca disputele doctrinare sau ritualice nu au dus la ciocniri violente si sangeroase in trecut. Chiar si astazi aceste diferente doctrinare, sociale, sunt folosite ca pretext  pentru violenta fata de cei care nu impartasesc aceleasi credinte si practici. Identitatea religioasa ne arata cine suntem si in acelasi timp, cine nu suntem. In cautarea de a da sens la cine suntem, religia este legata de toate componentele identitatii umane, generand furnizarea in randul credinciosilor a unui sentiment de valoare si scop. Rezultatul acesteia este simplu de dedus, toti cei care sunt diferiti, sunt delegitimati si conflictul este exacerbat, tradand astfel una dintre cele mai sublime valori universale ale religiilor si anume concilierea.

Aceasta tendinta de delegitimizare a celor care nu impartasesc convingerile religioase, genereaza o mentalitate in care oamenii vad ca o parte a comunitatii au o viziune diferita asupra lumii si de aici se intra in conflict deschis. Trebuie totusi sa evidentiem autoritatile religioase care in mare parte resping abuzurile facute de unii credinciosi, dar din pacate, mass-media in cautare de senzational, sau platita de partide si politicieni interesati, fac publice abuzurile in numele religiei decat sa condamne aceste acte de violenta verbala sau fizica.

 Ce este de facut ?

In ochii multora, religia este in mod inerent conflictuala, dar nu este neaparat asa. Solutia pentru aplanarea conflictelor de natura religioasa, poate fi promovarea constientizarii rolului pozitiv pe care religia il joaca in construirea pacii si a reconcilierii. Combaterea ignorantei poate insemna mult, invatarea si educarea despre alte religii poate fi un pas inainte. A fi educat despre alte religii sau alte viziuni despre lume si viata, nu inseamna automat convertire, dar poate facilita intelegerea si respectul pentru alte credinte. Comunicarea intr-un spirit de umilinta si autocritica este de ajutor.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta