Rolul unui român la ceremonialul funerar al Prințului Philip al Marii Britanii

Rolul unui român la ceremonialul funerar al Prințului Philip al Marii Britanii
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Rolul unui român la ceremonialul funerar al Prințului Philip al Marii Britanii

Christopher Ghika este românul care a participat, în calitate de comandant al Household Division, la ceremonialul funerar al prințului Philip al Marii Britanii, ce a avut loc la castelul Windsdor, acolo unde a fost prezent și un detașament al celebrei Irish Guards, informează Info Prut. Ghika este ofițer în armata britanică și deține acum gradul […]

Christopher Ghika este românul care a participat, în calitate de comandant al Household Division, la ceremonialul funerar al prințului Philip al Marii Britanii, ce a avut loc la castelul Windsdor, acolo unde a fost prezent și un detașament al celebrei Irish Guards, informează Info Prut.

Ghika este ofițer în armata britanică și deține acum gradul de general maior. Are o carieră militară strălucită, dar discretă, care a început, în anul 1993, în cadrul regimentului de infanterie „Irish Guards” – o unitate de elită care asigură inclusiv protecția Familiei Regale britanice.

De-a lungul timpului, ofițerul Ghika a participat și la misiuni internaționale cum ar fi cele din Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak.

De acum un an, generalul maior Ghika face parte din comandamentul Operațiunii „Inherent Resolve”.

Conform site-ului washingtonexaminer.com, Chris Ghika este fiul prințului John Ghika (1928-2003), care a fost și el ofițer în armata britanică, tot în cadrul „Irish Guards” și care se născuse la Paris, din părinți români.

„Familia Ghika a domnit în Moldova din 1658 până la Unirea Principatelor, în anul 1859”, notează, pe de altă parte, site-ul ziarului The Telegraph.

Un detaliu de culoare oferit de presa britanică este că prințul ofițer John Ghika, tatăl actualului general Chris Ghika, a fost comandantul paradei militare din anul 1978, de la Londra, organizată cu prilejul vizitei liderului comunist al României, Nicolae Ceaușescu.

La acel moment, locotenent-colonelul John Ghika a fost  cel care i-a așteptat, călare, în fața intrării în Palatul Buckingham, pe Nicolae și pe Elena Ceaușescu.

Conform presei din Marea Britanie, soldații de la Garda Irlandeză sunt verificați anual de către „unii dintre cei mai duri judecători ai armatei”, general-maiorul de brigadă Chris Ghika, care comandă Household Division.

Gărzile Irlandeze reprezintă regimentul de infanterie al armatei britanice înființate în 1642 și care, printre altele, continuă să își ducă misiunea de operațiuni și îndatoriri ale ceremonialelor militare.

Tribuna.US


Distribuie articolul