România deţine 60% din rezerva de apă dulce din Europa – o rezervă extraordinară, ignorată de oameni şi de autorităţi

România deţine 60% din rezerva de apă dulce din Europa – o rezervă extraordinară, ignorată de oameni şi de autorităţi
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • România deţine 60% din rezerva de apă dulce din Europa – o rezervă extraordinară, ignorată de oameni şi de autorităţi

( Destepti.ro ) România este o ţară căreia natura i-a dăruit nenumărate bogăţii. Printre acestea – aurul albastru. Potrivit estimărilor specialiştilor, aproximativ 60% din rezerva de apă dulce subterană (peste 2 500 de izvoare de ape minerale) a Europei se află în ţara noastră, la care se adaugă apele de suprafaţă. De altfel, în privinţa […]

( Destepti.ro )

România este o ţară căreia natura i-a dăruit nenumărate bogăţii. Printre acestea – aurul albastru. Potrivit estimărilor specialiştilor, aproximativ 60% din rezerva de apă dulce subterană (peste 2 500 de izvoare de ape minerale) a Europei se află în ţara noastră, la care se adaugă apele de suprafaţă.

De altfel, în privinţa apelor minerale, şi cantitativ şi calitativ, România se situează pe primul loc în lume. Anual se îmbuteliază circa 1,75 de miliarde de litri, ceea ce înseamnă mai puţin de jumătate din cât ar putea, pentru ca această posibilitate să devină brand de ţară. Mai mult, izvoarele de ape minerale din ţara noastră au un conţinut mult mai bogat în substanţe minerale decât cele din restul Europei, factorii naturali fiind hotărâtori pentru compoziţia chimică a apelor minerale.

Cu o asemenea bogăţie, s-ar putea crede că, la noi, niciodată nu vor fi probleme cauzate de apa potabilă, aşa cum se întâmplă în alte părţi ale lumii, ceea ce induce, pe de o parte, neglijenţă din partea oamenilor şi indiferenţă din partea autorităţilor. În zonele turistice, dar nu numai, mii de pet-uri plutesc pe râuri, pe kilometri întregi, maşini şi căruţe deversează în ape cantităţi uriaşe de gunoaie, lacurile de acumulare adună, de asemenea, cantităţi incredibile de deşeuri.

Dunărea duce anual în Marea Neagră peste 1 500 de tone de plastic, ceea ce înseamnă mai mult de patru tone zilnic, tone de gunoaie sunt şi în Delta Dunării. Această poluare masivă face ravagii, compromiţând calitatea apei şi distrugând ecosistemele. Acţiunile de ecologizare nu fac faţă, iar educaţia (cei care strâng gunoaiele nu sunt cei care le fac şi totul se transformă într-un cerc vicios) ar trebui să aibă un rol major în conştientizarea unor astfel de aspecte.

Apa, o resursă naturală esenţială vieţii, este deja o problemă în multe părţii ale acestei planete care ne-a fost dăruită şi pe care o numim, cu bucurie, “Planeta Albastră”. În fiecare minut, cinci oameni se sting pentru că nu au acces la apă potabilă. Paradoxal, tocmai apa este, astăzi, îmbuteliată, privatizată, vândută, când ar trebui să fie la îndemâna oricui.

O rezoluţie ONU a declarat dreptul la apă ca un drept uman inalienabil: “Dreptul la apă garantează că fiecare ființă umană are apă accesibilă și sănătoasă pentru uz personal și casnic”. Realitatea arată însă cu totul altceva. Secolul al XX-lea a fost secolul conflictelor pentru “aurul negru”. Secolul al XXI-lea se anunţă ca scena conflictelor pentru “aurul albastru”.

România are un potenţial uriaş în privinţa resurselor de ape minerale şi ape plate, aşa cum are şi alte resurse, fiind una dintre ţările europene cu cele mai multe bogăţii ale subsolului (sare, aur, petrol, gaze naturale, cupru etc.). Dar a locui într-o regiune în care natura a fost atât de generoasă şi în privinţa reliefului, şi a climei, şi a bogăţiilor nu este de ajuns.

Mai este nevoie de implicarea şi responsabilitatea oamenilor, a autorităţilor, şi de un autentic sentiment de apartenenţă la această ţară, astfel încât să o protejăm şi să fim protejaţi. Iar ceea ce împlineşte şi face durabilă frumuseţea unei ţări şi o face puternică în timp ar trebui să fie chiar poporul său.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta