Sa nu crezi tot ce vezi ne, putem insela.

Sa nu crezi tot ce vezi ne,  putem insela.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Sa nu crezi tot ce vezi ne, putem insela.

Se spune că teoria conspirației este ca loteria.  În teorie, poți câștiga la loto. Dar numai atunci când începi să cumperi bilete teoria devine probabilitate. Cumpărând tot mai multe bilete (adunând tot mai multe dovezi că un eveniment a fost organizat în secret), teoria se transformă în probabilitate, până când devine certitudine.  Cei mai mulți […]

Se spune că teoria conspirației este ca loteria.

 În teorie, poți câștiga la loto. Dar numai atunci când începi să cumperi bilete teoria devine probabilitate. Cumpărând tot mai multe bilete (adunând tot mai multe dovezi că un eveniment a fost organizat în secret), teoria se transformă în probabilitate, până când devine certitudine.

 Cei mai mulți oameni sunt convinși că diferitele exemple de teoria conspirației sunt cel mult niște zvonuri care nu au prea multe de-a face cu realitatea. Nu poți să-i învinuiești pentru asta. Majoritatea teoriilor conspirației chiar sunt invenții sau, cu indulgență, scenarii încă nedovedite.  Dar, odată cu trecerea timpului, unele dintre comploturile peste care mass-media a aruncat eticheta de teoria conspirației se dovedesc adevărate. Asta, datorită probelor aduse de informatori, politicieni responsabili și jurnaliști de investigații. Unele dintre ele au fost documentate cu probe și mărturii în instanță. Iata un exemplu, mai putin mediatizat.

In anul 1933, a fost o conspirație politică petrecută în SUA. Scopul conspirației a fost să îl înlocuiască pe președintele Roosevelt cu o dictatură fascistă. O coaliție formată din mulți milionari și formatori de opinie a plănuit puciul. Coaliția era condusă de Prescott Bush, bunicul fostului președinte american lui George W. Bush.

Motivul din spatele acestei încercări de lovitură de stat a fost politica administrației față de lumea afacerilor. Proprietarii unor corporații mari, cum ar fi General Motors, Goodyear, banca Chase și compania Heinz, credeau că guvernul va distruge întreprinderile private. Voiau să instituie un regim favorabil afacerilor, ca să-și păstreze puterea. Planul a ieșit la lumină când Smedley Butler, un general maior în retragere al Marinei, a alertat autoritățile din Washington D.C.

Potrivit declarației lui, niște bancherii și oameni de afaceri misterioși l-au abordat și i-au cerut să preia comanda unei armate de veterani din Primul Război Mondial. Astfel, Butler urma să participe la lovitura de stat și să-l dea jos pe președintele ales democratic, Franklin Delano Roosevelt. La acea vreme, Butler era un personaj popular la nivelul forțelor armate și avea influență asupra veteranilor. De aceea l-au ales pe el. Un comitet a investigat acuzațiile și a declarat că unele personaje din elita de pe Wall Street erau implicate în conspirație. Totuși, nimeni nu a fost pus sub acuzare, de aceea acest eveniment este sau nu un fake-news?

Cred că se poate lupta cu epidemia de fake news într-un singur mod: prin educare și informare, astfel încât dacă cineva încearcă să răspândească un neadevăr, să poată fi contrazis cu argumentul adevărului.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta