Scandalul scumpirii facturilor la energie: Marii furnizori primesc prioritate din partea ANRE. Cetăţenii, pe locul 2

Scandalul scumpirii facturilor la energie: Marii furnizori primesc prioritate din partea ANRE. Cetăţenii, pe locul 2
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Scandalul scumpirii facturilor la energie: Marii furnizori primesc prioritate din partea ANRE. Cetăţenii, pe locul 2

( Andrei Popescu – TheEpochTimes ) Începând cu 1 ianuarie 2020, ca urmare a liberalizării pieţei, foarte mulţi consumatori de energie se vor regăsi în situaţia în care riscă să plătească la următoarea factură cu până la 26% mai mult dacă nu încheie contracte pe piaţa liberă. Responsabilă de această situaţie este Autoritatea Naţională de […]

( Andrei Popescu – TheEpochTimes )

Începând cu 1 ianuarie 2020, ca urmare a liberalizării pieţei, foarte mulţi consumatori de energie se vor regăsi în situaţia în care riscă să plătească la următoarea factură cu până la 26% mai mult dacă nu încheie contracte pe piaţa liberă. Responsabilă de această situaţie este Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), o instituţie profund politizată, al cărei preşedinte este plătit cu peste 56.000 lei/lună, relatează Hotnews.

Beneficiarii acestei situaţii sunt marii furnizori de energie, care au şi statut de furnizor de ultimă instanţă, precum ENEL, CEZ, Electrica sau E.ON, iar perdanţii sunt toţi cei care nu au aflat nici până în prezent, de opţiunile pe care le au la dispoziţie pentru a evita facturi mai grele. Mai exact, cele mai dezavantajate persoane sunt cele care locuiesc în mediul rural, cu venituri mici şi care nu au acces la informaţiile din presa online, care a atras atenţia, în ultima perioadă, asupra neregulilor legate de liberalizare.

Potrivit sursei citate, liberalizarea pieţei energiei este un eveniment foarte important, iar ANRE era obligată să se implice activ pentru informarea cetăţenilor. Ar fi trebuit să fie actorul central în acest proces, mai ales că prin lege, ANRE are şi rol de informare şi protecţie a consumatorilor. ANRE ar fi trebuit să publice pe site-ul său şi să mediatizeze masiv recomandări pentru clientul casnic, să tipărească şi să distribuie pliante cu mai mult timp înainte de momentul liberalizării.

Acest lucru nu s-a întâmplat ci, dimpotrivă, ANRE a refuzat până în ultimele zile ale anului trecut să ofere informaţii pe acest subiect. În plus, a favorizat marii furnizori prin faptul că nu le-a impus să informeze eficient clienţii că urmează să aibă loc o liberalizare, iar că cei care nu încheie contracte pe piaţa liberă vor rămâne în regim de serviciu universal, la preţuri mult mai mari decât cele din zona concurenţială. Consumatorii care se află acum în regim reglementat nu au fost anunţaţi că vor trece automat în regim de serviciu universal, la preţuri cu până la 26% mai mari faţă de decembrie, dacă nu se duc pe piaţa liberă.

În ceea ce priveşte conducerea numită de Parlament a ANRE, aceasta este politizată, susţine Hotnews, fapt care ar putea fi explicaţia ineficienţei sale. Actualul preşedinte, Dumitru Chiriţă, nu s-a remarcat cu nimic deosebit în timpul mandatului său, pe care îl deţine din octombrie 2017. Acum, în mandatul său, un eveniment deosebit cum este liberalizarea este gestionat dezastruos. De asemenea, Chiriţă este plătit pentru efortul de a fi preşedinte al ANRE cu peste 56.000 lei pe lună, unul dintre cele mai mari salarii din România. Înainte de a ajunge pe această funcţie a fost deputat PSD. Era deja la al patrulea mandat. Mandatul lui Chiriţă este pe cinci ani. Adică mai are doi ani de mandat.

Totodată, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că a discutat cu preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a verifica modul în care au fost mărite preţurile în piaţa serviciului universal.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta