Semanarea confuziei si discordiei, o arma a razboiului hibrid.

Semanarea confuziei si discordiei, o arma a razboiului hibrid.
This young person is hiding behind a false identity and is acting like a troll online. Stop bullying.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Semanarea confuziei si discordiei, o arma a razboiului hibrid.

Multa lume face presupuneri fanteziste sau apropiate de realitate, despre acest nou partid AUR, aparut parca din neant. Zilele trecute l-am auzit pe fostul presedinte Basescu facand trimitere la Rusia, care in gandirea dumnealui a nasit acest partid. Dar, oare are dreptate sau fabuleaza ? Deci, sa o luam pe firul istoriei. Pana in 1989, […]

Multa lume face presupuneri fanteziste sau apropiate de realitate, despre acest nou partid AUR, aparut parca din neant. Zilele trecute l-am auzit pe fostul presedinte Basescu facand trimitere la Rusia, care in gandirea dumnealui a nasit acest partid. Dar, oare are dreptate sau fabuleaza ?

Deci, sa o luam pe firul istoriei. Pana in 1989, Romania a facut parte din Pactul de la Varsovia, pentru cei mai tineri acest bloc militar sub conducerea URSS se dorea o contrapondere la NATO. Putem trage concluzia, ca Rusia ne vede in continuare ca apartinand zonei sale de influenta, teritoriu abandonat temporar in favoarea UE si NATO. Daca tinem cont ca in vecinatatea Romaniei se afla trei conflicte inghetate si unul mocnit, zone in care se gasesc un numar insemnat de trupe rusesti, putem sa ne gandim la o intimidare a Rusiei. Conflictele inghetate temporar le gasim in Transnistria, Georgia si Crimeea si unul semiactiv in sudul Ucrainei. Republica Moldova a fost supusa Rusiei nu prin forta armelor, ci prin coruptie generalizata. Deocamdata Romania rezista, intrebarea este pentru cata vreme ?

Mergand cu presupuneri in continuare, putem spune ca pe teritoriul Romaniei se desfasoara un razboi hibrid, care poate avea la origine Rusia.  Atacurile cibernetice si dezinformarea intr-un asemenea conflict, nu vizeaza numai institutii si persoane publice. Noi toti putem fi tintele si victimele acestui tip de razboi. Unul din obiectivele razboiului hibrid il reprezinta subminarea increderii in partide politice, guvern, parlament, in democratie in general. De aici si pana la autocratism nu este decat un pas. Iar un dictator corupt, este mai usor de controlat si manevrat decat un intreg sistem institutionalizat. Scopul unui razboi hibrid, este sa semene discordie, sa mareasca disensiunile, sa obosesca populatia, sa nu mai credem in nimic si sa acceptam un nou “tatuc”, care sa aiba grija de noi.

Aceste obiective se realizeaza cu ajutorul propagandistilor platiti, unii din acesti propagandisti fiind persoane publice cu notorietate, deasemeni se pot folosi si posturi de televiziune urmarite in general de persoane usor manipulabile, pe acesti propagandisti personal imi place sa-i  numesc troli. ( Trolul provine din mitologia nordică, este o fiinta gigantica, un urias, care vanează oameni, noaptea. Este descris și ca un gnom zburdalnic, care traieste în munti sau în paduri, intruchipand fortele rele ale naturii.) Acesti troli, sunt persoane care contrazic, enerveaza si fac mult taraboi, avand sarcinile si temele trasate cu multa inteligenta. Rostul lor nu este sa convinga populatia, ci sa o zapaceasca, sa tulbure linistea in asa fel incat oamenii sa nu mai poata deosebi adevarul de minciuna. O alta categorie o reprezinta idiotii utili, oameni obisnuiti, sinceri in credintele lor si care nu stiu, de regula, ca au devenit simple unelte. Acesti oameni raspandesc temele trolilor, cu credinta sincera. De exemplu o tema poate fi ortodoxia salveaza Romania, alta virusul Covid 19 nu exista, sau vaccinul anti-Covid omoara oameni, oculta mondiala distruge Romania si multe altele. Oamenii acestia sunt sinceri dar naivi, totusi lipsa intentiei nu este o scuza de nici un fel.

Modalitatile de manipulare si influentare sunt multiple, acestea fiind argumentate cu jumatati de adevar. De exemplu, exaltarea nationalismului, dacii liberi, micile genii romanesti nerecunoscute de UE cea rea si haina. Stimularea diviziunilor sociale, corporatistii exporta tot profitul realizat in Romania, situatia grea a diasporei poate fi un punct de manipulare, supermarket-urile sunt pline cu alimente toxice din Occidentul ticalos. De asemenea diminuarea deosebirilor dintre partide, toti sunt la fel, PSD=PNL=USR-PLUS= aceeasi mizerie. Semanarea neancrederii in institutii, judecatori vanduti, politisti care protejeaza retele infractionale si nu ca aceste cazuri nu ar exista, dar amplificarea uneori exagerata si generalizarea acestui fenomen, face un joc periculos pentru noi toti.

Totusi cum a aparut fenomenul AUR. Sa ne aducem aminte ca de circa 15 ani de cand Presedintele Basescu s-a suit calare pe tara, nimeni nu a mai pomenit cuvantul patrie si patriotism. Poate sa-mi spuna cineva ce este national in discursul liberalilor sau usr-istilor. La liberali cu exceptia numelui de national liberal nu exista nimic in mesajul transmis poporului, de aceea PNL este un partid national liberal asa cum sunt eu extraterestru. La USR-PLUS in afara de un discurs tehnic privitor la dezvoltarea tarii si la aplicarea legii, nimic despre importanta familiei in societate, despre patrie, patriotism, istoria noastra milenara, realizarile inaintasilor nostri, nimic din toate acestea.  Iar presa care este in general aservita intereselor partizane ale unora sau altora, a ignorant aproape cu desavarsire, faptul ca pe internet au inceput sa circule din ce in ce mai multe bancuri cu puiul de dac Johannis, cu Helving sau Ludovic Orban la randul lor pui de daci, halal profesionisti acesti asa-zisi jurnalisti.

Pe acest fond s-a ridicat AUR. Ezitarile si tratamentul aplicat romanilor si Romaniei, mai ales la Bruxelles, fara ca vreo oficialitate din Romania sa intervina in mod real, cu toate ca avem o multime de europarlamentari platiti regeste.  Precum si incapacitatea partidelor politice si a liderilor sai de a vorbi pe limba si dupa simtirea patriotica a romanilor, au facut loc acestui partid care incurca panglicareala si targuiala dupa functii de dupa alegeri.

Cum putem contracara noi cetatenii obisnuiti aceste efecte, trebuie sa ne folosim de doua calitati umane esentiale, gandirea critica si rabdarea. Sa cantarim cu atentie cine raspandeste informatia, cat de credibila este sursa, daca informatia poate fi confirmata si de alte surse, ce interese ascunde informatia aruncata pe piata. Desigur, rabdarea este esentiala, sa lasam  in pace trolii si idiotii utili care impanzesc internetul si sa ne vedem de treaba noastra.

Evident implicarea activa in viata cetatii, prin participare masiva la vot, facand voluntariat politic, inscriindu-ne in partide politice democratice sau candidand pentru diferite demnitati in stat, atat pe plan local cat si national. Totul pentru a nu mai lasa deciziile politice pe mana oricui. Sa speram ca lectia din anul 2020, cand absenteismul justificat de astfel, a generat legimitatea prin vot a unui partid politic pe nume AUR, nu se va mai repeata  in 2024, deoarece daca vrem o viata mai buna, trebuie sa abandonam asteptarea si tensiunile inutile dintre si din interiorul partidele democratice, iar acestea sa treaca cat mai curand la rezolvarea problemelor reale ale Romaniei.


Distribuie articolul