( MI News Network )
Sfântul Scaun solicită ca demnitatea și bunăstarea navigatorilor să fie protejate și susținute, deoarece preocupările continuă cu privire la tratamentul nedrept și la violența pe mare. Adresându-se la cea de-a 32-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Maritime Internaționale de la Londra, pe 7 decembrie 2021, Arhiepiscopul Paul R. Gallagher, Secretarul pentru Relațiile cu Statele al Sfântului Scaun, a spus că multor navigatori li se refuză încă concediul de uscat și accesul la servicii sociale.
El a subliniat că navigatorii sunt, de asemenea, vulnerabili la violență și abuzuri pe mare, inclusiv atacurile piraților și sclavia modernă.
„Există mii de navigatori care sunt în prezent blocați pe nave cu mult peste termenul contractului lor inițial și care nu pot fi repatriați din cauza restricțiilor de călătorie legate de COVID. În plus, există navigatori care, din cauza blocajelor sau a altor constrângeri similare, nu pot să se alăture echipajelor maritime și să-și asigure salariul”, a spus Arhiepiscopul Gallagher.
„Acest lucru este deplorabil și afectează grav și familiile lor”, a spus el, adăugând că pandemia a servit doar pentru a aduce în atenție astfel de încălcări josnice.
Arhiepiscopul Gallagher a exprimat sprijinul Sfântului Scaun pentru Organizația Maritimă Internațională (IMO) și statele sale membre în susținerea drepturilor fundamentale ale omului și a dezvoltării integrale a tuturor navigatorilor, precum și a unui viitor mai echitabil pentru aceștia.
„Ne alăturăm acestei Organizații, considerând ca o prioritate protecția navigatorilor și drepturile fundamentale ale omului, precum și importanța evitării poluării mediului ca parte a unei ecologie integrale.
„Mai mult, IMO are un rol esențial de jucat în a îndemna comunitatea internațională să ia în considerare căi de migrație mai sigure și mai regulate, pentru numărul mare de oameni care migrează pe mare în nave supraaglomerate și nepotrivite.”
Sprijinul Bisericii Catolice pentru navigatori și pescari din întreaga lume este realizat prin organizația de caritate maritimă globală Stella Maris – care este cea mai mare rețea de vizitare a navelor din lume.
Organizația de caritate îmbunătățește viețile navigatorilor prin intermediul capelanilor și centrelor sale locale pentru navigatori, prin avocati și sprijin spiritual. Acesta operează în peste 300 de porturi în peste 50 de țări.