Sfantul Stefan Primul Mucenic condamnat la moarte de catre autoritati din cauza credintei sale

Sfantul  Stefan Primul Mucenic condamnat la moarte de catre autoritati din cauza credintei sale
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Sfantul Stefan Primul Mucenic condamnat la moarte de catre autoritati din cauza credintei sale

Ati cerut vreodata ajutor de la Dumnezeu in viata? Sfantul Stefan a cerut ca multi oameni sa primeasca ajutor de la Dumnezeu. Sfantul Stefan a fost ucenic al lui Isus. S-a nascut in anul 8 i.Hr. dupa unele cronici sau in anul 4 d.Hr. dupa alte date.A crescut la Ierusalim. Sfantul Stefan, a locuit cu […]

Ati cerut vreodata ajutor de la Dumnezeu in viata? Sfantul Stefan a cerut ca multi oameni sa primeasca ajutor de la Dumnezeu. Sfantul Stefan a fost ucenic al lui Isus. S-a nascut in anul 8 i.Hr. dupa unele cronici sau in anul 4 d.Hr. dupa alte date.
A crescut la Ierusalim. Sfantul Stefan, a locuit cu bunicii sai pentru ca parintii lui au murit cand era foarte mic. Fiind un om plin de credinta si de Duh Sfant, el a fost ales ca diacon in jurul anului 22 d.Hr. Sfantul Stefan a fost ucis cu pietre in anul 36 d.Hr. Uciderea cu pietre in anul 36 d.Hr. a marcat moartea primului martir crestin in numele lui Isus.
Sfantul Pavel a fost prezent  la lapidarea Sfantului Stefan, dar in acel moment era cunoscut sub numele de Saul care ii persecuta pe crestini. Sfantul Stefan a fost ales de Isus. Sfantul Stefan este cunoscut pentru ca a fost unul dintre primii diaconi.

Nu se stiu multe despre originea Sfantului Stefan. El este mentionat pentru prima data in Fapte ale apostolilor 6:5, cand apostolii numesc sapte diaconi pentru a sluji nevoilor credinciosilor. Deoarece Stefan este un nume grecesc (Stephanos), se presupune ca Sfantul  Stefan era un evreu elenist, adica un evreu vorbitor de limba greaca . Cu toate acestea, o scriere aparuta in secolul al V-lea sustine ca numele lui Stefan era Kelil, un cuvant aramaic care inseamna „coroana” si a fost numit Stefan deoarece Stephanos este echivalentul grecesc al numelui sau aramaic.

În capitolul sase din Faptele Apostolilor se afirma ca el a fost „un om plin de harul și puterea lui Dumnezeu” și „a făcut mari minuni și semne miraculoase între oameni”. Pentru daruirea sa si actiunile sale de adevar i s-a opus cu brutalitate preotii sinagogilor. Acei membri ai sinagogii i-au convins pe unii oameni sa-l acuze in mod fals pe Sfantul Stefan de blasfemie impotriva legilor lor si a lui Moise. Sfantul Stefan a fost intrebat daca isi va marturisi vina, dar acesta in schimb a scos la iveală ignoranta lor cu privire la adevar. Dupa ce a auzit ce trebuia sa spuna Sfantul  Stefan cu atata indrazneala, Sinedriul s-a infuriat pe el. Chiar in acel moment l-au scos afara din sala de judecata si au inceput sa-l lovească cu pietre. Dar, chiar si in fata mortii, Sfantul Stefan a cerut, in timp ce era ucis cu pietre, ca Dumnezeu sa fie iertati cei care i-au adus moartea.

Reprezentarile Sfantului Stefan variază oarecum intre Est si Vest.  In iconografia ortodoxa, el este de obicei aratat in hainele unui diacon si deseori leganand o cadelnita (recipientul in care se arde tamaia), asa cum fac diaconii in timpul Liturghii Ortodoxe. El este uneori infatisat tinand o biserica mica in mana. In Biserica Catolica, Sfantul Stefan este infatisat tinand in mana pietrele care au fost instrumentul martiriului sau. Dar, atat Biserica Ortodoxa cat si  Biserica Catolica il arata uneori purtand coroana martirului.

Sarbatoarea Sfantului Stefan este pe 26 decembrie in Biserica Catolica si 27 decembrie in Biserica Ortodoxa.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta