Sfinxul din Bucegi, strajerul etern al Romaniei

Sfinxul din Bucegi, strajerul etern al Romaniei
The Sphinx natural rock formation in Bucegi Mountains, Romania
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Sfinxul din Bucegi, strajerul etern al Romaniei

Scruteaza zarile. Aşteaptă şi tace. Incerci sa intelegi ce aşteaptă, oare de ce tace. Daca privesti în ochii lui aţintiţi undeva dincolo de linia orizontului ai spune ca vegheaza la linistea acestei tari. Sau poate cu un alt rost, cine stie. Un urias cu trup de piatră,  construit din roca dura asemenea locuitorilor acestor meleaguri, […]

Scruteaza zarile. Aşteaptă şi tace. Incerci sa intelegi ce aşteaptă, oare de ce tace. Daca privesti în ochii lui aţintiţi undeva dincolo de linia orizontului ai spune ca vegheaza la linistea acestei tari. Sau poate cu un alt rost, cine stie. Un urias cu trup de piatră,  construit din roca dura asemenea locuitorilor acestor meleaguri, modelată de trecerea vremii, în chip de om. E Sfinxul din Bucegi,  cel cu cuşmă de dac, ce traverseaza timpurile, ere şi vieti, până dincolo de toate!

Cred ca eram elev la gimnaziu când am aflat prima oară că, undeva în munţi, departe de ochii celor ce iscodesc se află un chip de piatră. De fapt, nici nu contează cati ani aveam ci, mai degrabă, faptul ca mi-am dorit să ajung să stau în faţa lui.

Auzisem tot felul legende, despre un pastor care iubea atat de tare muntele încât toate zilele, din primăvară şi până toamna târziu, păştea oile pe aceste meleaguri. Zamolxe, zeul dacilor, văzându-i dragostea pentru munte si natura i se arătă într-o zi, întrebându-l ce-şi doreşte mai mult pe lumea asta. Acesta i-ar fi spus lui Zamolxe că şi-ar dori să păzească hotarele pentru eternitate si ca ar vrea să rămână veşnic de pază granitelor Daciei. Ascultându-i ruga, Zamolxe i-ar fi transformat trupul în stană de piatră, lasandu-l pe păstor să privească în zare si sa ramana de paza, pana la sfarsitul timpurilor. Numai ochii acestuia nu s-au stins niciodată şi, legenda spune că, la vreme de necaz, ochii Sfinxului se aprind, luminând la fel de tare ca, în momentul în care, un om cu sufletul cu adevărat curat se află în faţa lui, cerând-i  sfatul.

Probabil că te aștepți să gasesti mistere și lucruri inexplicabile. Nu vei găsi așa ceva, pentru că singurul mister pe care eu insumi l-am trăit când am ajuns pe Platoul Bucegilor față în față cu Sfinxul a fost acela al unei linisti si libertăți totale. Mie nu mi-a povestit nimic. Nici nu i-au scaparat ochii, atunci când ne-am întâlnit. Doar i-am urmat privirea, până dincolo de vale, încercând să găsesc un hotar. Și atunci am înțeles, cred eu, către ce privește de atâta amar de vreme. E aceeași privire ca cea a Gânditorului de la Hamangia, cu capul între palme.

Cine stie, poate Sfinxul din Bucegi este chiar păstorul din legenda. Poate este doar un chip de rocă dură, sapat de-a lungul eternitatii de misterioasa natura. Sau poate este mai mult de atât. Dar asta, nu-ți rămâne decat să o descoperi singur, privind ținta, drept în ochii lui!


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta