Si Nero cand vine? Intreb si eu…..

Si Nero cand vine? Intreb si eu…..

“Barbari antes portas”. Celebra constatare apel a fost rostita de Cicero, in anul 211 I.H., atunci cand Hannibal ameninta Roma, la finele unui razboi care i-a ingrozit pe romani prin eficienta si viteza invadatorilor. De atunci, expresia a devenit sinonima cu pericolul major, ce reclama trezirea la realitate. Hannibal a fost infrant si izgonit datorita […]

“Barbari antes portas”. Celebra constatare apel a fost rostita de Cicero, in anul 211 I.H., atunci cand Hannibal ameninta Roma, la finele unui razboi care i-a ingrozit pe romani prin eficienta si viteza invadatorilor. De atunci, expresia a devenit sinonima cu pericolul major, ce reclama trezirea la realitate. Hannibal a fost infrant si izgonit datorita faptului ca Roma era un stat eficient, capabil sa-si corecteze erorile. Peste secole barbarii nordici nu au mai putut fi opriti, intre timp Roma acumulase o experienta nefasta, prabusindu-se in fata unor triburi salbatice, dar determinate.

Intre timp la mai bine de 2000 de ani intr-o alta Roma mai mica, pe nume Romania a dupa 2020.

“Barbari antes portas”, se striga la toate rascrucile, patricienii alearga disperati la toate televiziunile sa spuna ce stiu sau ce viseaza. La granite armata scruteaza zarile, dar nu se vad nori de praf, nu suna trambitele de alama, nu se aud tobele de razboi. “Barbarii au intrat in cetate” spune un alt patrician. Barbarii sunt imbracati in straie populare, canta si danseaza, scot strigate de bucurie.

Dar cine sunt, de unde au venit si cand au reusit sa intre in cetate. Nu n-au venit de nicaieri, acesti barbari au fost aici dintotdeauna, sunt romanii nostri, vecinii nostri, prietenii si rudele noastre, care au fost desconsiderati , batjocoriti, facuti in fel si chip, alungati in toate zarile.

Asa ca acestia au plecat acolo unde au fost vazuti ca oameni, s-au dus acolo intr-un fel de razbunare, acum s-au intors si s-au adunat, iar pe toti patricienii tarii i-a cuprins o frica animalica. Saracii, care au fost scuipati au acum un sens si sensul acela seamana teroare. Partidele politice, patricienii tarii, poporul merita aceasta teama si sper doar cu sperietura asta sa ne alegem.

Ingrijorarea a pus stapanire pe clasa politica, nu stiu cu cine sa faca pace, cum cu cine cu poporul domnii mei, ce daca sunt murdari si dezbracati, dati-le apa si haine curate frumoase, deoarece aroganta va adus aici si trebuie sa fiti fericiti ca aici sunt putini, in diaspora sunt mult mai multi si mai suparati, pentru ca voi patricienii reprezentati in ochii lor raul, grabiti-va sa fiti mai buni, mai umani, mai putin aroganti.

Dragi politicieni cu putere de decizie, faceti ceva altfel aveti sansa sa ramaneti singuri intre zidurile cetatii si cine va mai ara, cine va mai semana, cine va mai culege roada, deoarece va place mult sa mancati bine. Rezolvati problema  plebei fiinca o sa ajungeti sa va mancati intre voi….un timp, apoi veti manca sobolanii ramasi.


Distribuie articolul