Sidney Poitier ne-a parasit joi pentru o alta lume.

Sidney Poitier ne-a  parasit  joi pentru o alta lume.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Sidney Poitier ne-a parasit joi pentru o alta lume.

Vizionam filme nu doar pentru a evada, ci si pentru a descoperi. Ne-am putea identifica cu cowboy-ul, sau cu super-eroul, ori cu pustiul care se imprieteneste cu o creatura de pe alta planeta. Sidney Poitier, care a murit joi la 94 de ani, a fost actorul  care a schimbat cu adevarat vieti, care a intruchipat […]

Vizionam filme nu doar pentru a evada, ci si pentru a descoperi. Ne-am putea identifica cu cowboy-ul, sau cu super-eroul, ori cu pustiul care se imprieteneste cu o creatura de pe alta planeta.

Sidney Poitier, care a murit joi la 94 de ani, a fost actorul  care a schimbat cu adevarat vieti, care a intruchipat realitati odată absente din filme.

El a fost condamnatul negru evadat care se imprieteneste cu un prizonier alb rasist (Tony Curtis) în „The Defiant Ones” ( Lantul ). El a fost angajatul de birou care se indragosteste de o fata alba oarbă în „A Patch of Blue”. A fost mesterul din „Crinii campului” care construieste o biserica pentru un grup de calugarite. Intr-unul dintre marile roluri de pe scena sau pe ecran, el a fost tanarul ambitios ale carui vise s-au ciocnit cu cele ale altor membri ai familiei din „A Raisin in the Sun” de Lorraine Hansberry.

În 1964, a devenit primul interpret de culoare care a castigat Oscarul pentru cel mai bun actor, pentru „Lilies of the Field” ( Crinii campului ). A atins apogeul în 1967 cu trei dintre cele mai notabile filme ale anului: „To Sir, With Love”, în care a jucat rolul unui profesor de scoala care castiga respectul elevilor rebeli de la o scoală secundara din Londra. „In arsita noptii”,in rolul detectivului Virgil Tibbs si in „Guess Who’s Coming to Dinner”, in rolul doctorului care doreste sa se casatoreasca cu o tanara alba pe care a cunoscut-o recent, in rolurile parintilor acestei tinere fiind alti doi titani ai cinematografiei Spencer Tracy si Katharine Hepburn in ultimul lor film impreuna.

Lumea care ii indrageste filmele ar trebui sa-i multumească stingand luminile in onoarea unui actor care, dincolo de miracolul de a ne emotiona, a deschis usa dramelor despre umanitate. A fost aidoma unui far, iar prezenta lui pe ecrane ne-a fascinat pe toti. Pe masura ce momentul despre moartea acestui mare actor al carui fan am fost, dispare, stiu ca ceea ce a reprezentat Sidney Poitier, gratie, stil, tenacitate, madrie si excelenta raman pentru totdeauna in filmele sale. In calitate de contemporan cu acesta, sunt onorat sa fi trait in timp ce Sidney Poitier a umblat pe Pamant.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta