Sindromul Havana un act de razboi neconventional sau numai o isterie in masa ?

Sindromul Havana un act de razboi neconventional sau numai o isterie in masa ?
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Sindromul Havana un act de razboi neconventional sau numai o isterie in masa ?

In perioada 2016-2017, un numar de 21 de diplomati americani aflati in Cuba, au inceput sa aiba simptome neurologice severe, fara a avea o explicatie plauzibila. Cei 21 de oameni aveau dureri de cap, greturi, pierderi ale auzului. Administratia americana, a tras concluzia ca personalul ambasadei americane de la Havana a fost tinta unui atac […]

In perioada 2016-2017, un numar de 21 de diplomati americani aflati in Cuba, au inceput sa aiba simptome neurologice severe, fara a avea o explicatie plauzibila. Cei 21 de oameni aveau dureri de cap, greturi, pierderi ale auzului.

Administratia americana, a tras concluzia ca personalul ambasadei americane de la Havana a fost tinta unui atac cu arme neconventionale si drep urmare a hotarat retragerea personalului de la ambasada din Havana, concomitent cu expulzarea a unui numar de 15 diplomati cubanezi de la Washington. Cinci ani mai tarziu in 2021 , peste 200 de oficiali guvernamentali americani din intreaga lume au afirmat ca sufera de aceleasi simptome de ceea ce a fost denumit „ sindromul Havana”.

Cauza acestui „sindrom Havana” ramane inca un mister, lasand loc la speculatii. O teorie care circula printre oficialii serviciilor secrete americane este aceea ca atacuri cu arme cu microunde, executate de catre agenti rusi, in special,  teorie care  pare desprinsa dintr-un film cu James Bond.

Cat de plauzibila este aceasta ipoteza a armei cu microunde nu se poate spune, cert este ca exista explicatii mai simple si logice ale acestui fenomen, explicatii ale unor experti in domeniul simptomelor neurologice.

Un expert in acustica pe nume Jurgen Altman delara ca nu exista inca nici un efect acustic care poate provoca simptome de comotie cerebrala, iar sunetul care este propagat prin aer nu poate fi atat de puternic incat sa-ti afecteze creierul. Mai mult chiar o echipa de biologi au identificat sunetul produs de presupusa arma, drept taraitul unei specii de greieri.

In luna decembrie 2020 , unii cercetatori au oferit o explicatie alternativa care atribuie boala nu sunetului ci luminii, fenomen cunoscut sub numele de efectul Frey. La inceputul anului 1960, Allan Frey a descris ca microundele pot insela creierul sa „auda” sunete care nu exista. In baza acestei afirmatii, in timpul Razboiului Rece cele doua mari puteri SUA si URSS au inceput un fel de cursa pentru a crea arme cu microunde. Profesorul de inginerie aerospatiala Iain Boyd, a declarat ca este plauzibil ca un fascicol electromagnetic proiectat pe sute de metri si avand lungimea de unda potrivita sa creeze simptome observate in sindromul Havana, iar aceste fascicule sa interfereze cu functiile electrice ale creierului si ale sistemului nervos central.

Multi oameni de stiinta au sustinut ca teoria armelor cu microunde este neplauzibila. Armata americana a sustinut ca a testat dispozitive de control care folosesc microunde puternice si care pot fi propagate pe distante lungi, dar acestea nu fac altceva decat sa incalzeasca pielea oamenilor din exterior spre interior, am folosit cred cu totii cuptoare cu microunde si stim ca acestea incalzesc. Un dispozitiv cu microunde folosit contra oamenilor ca arma, ar praji mai intai pielea oamenilor.

Daca nu microundele, sunetul sau lumina sunt sursa sindromulu Havana atunci ce anume poate produce asemenea fenomene ?

Neurologii si psihologii in numar mare sustin caundele produse de arme cu microunde nu sunt convingatoare ca ar produce leziuni cerebrale. Acetia sustin ca cel mai probabil „sindromul Havana” este o boala psihogena, un fenomen prin care oamenii se imbolnavesc pentru ca acestia cred ca au fost expusila o amenintare pentru sanatate. Expunerea imaginara face ca modificarile chimiei creierului si ale conexiunilor neuronale sa se manifeste pe durata a ani de zile.

Datorita lipsei unor dovezi clare din partea mediului stiintific, multi oameni par a fi convinsi de povestea armelor cu microunde, care tine mai mult de filmele cu agentul 007. Reporterul american Julia Ioffe de la publicatia Puck News declara intr-un articol despre sindromul Havana, ca este convinsa de faptul ca diplomatii americani au fot tinta atacului deliberat cu arme cu microunde si ca guvernul rus este in spatele acestui atac.


Distribuie articolul