Singura constanta ramane schimbarea

Singura constanta ramane schimbarea

Big Bang nu este un eveniment intamplat acum 14 miliarde de ani, ci este un proces in desfasurare de 14 miliarde de ani. Momentul initial a fost clipa in care piatra a fost aruncata, tulburand linistea „apelor” din Univers si formand valuri pe care noi le numim campuri cuantice. Cine a aruncat piatra ? Nimeni […]

Big Bang nu este un eveniment intamplat acum 14 miliarde de ani, ci este un proces in desfasurare de 14 miliarde de ani. Momentul initial a fost clipa in care piatra a fost aruncata, tulburand linistea „apelor” din Univers si formand valuri pe care noi le numim campuri cuantice. Cine a aruncat piatra ? Nimeni nu stie, ceea ce stim este ca de milenii filozofii se chinuie sa scoata „piatra”.

Universul se schimba permanent, aceasta schimbare nu este numai o caracteristica a Universului, ci insusi Universul. Fiinca realitatea nu este un obiect, ci este un proces in desfasurare. Fizicienii numesc acest proces continuu „Perpetuum mobile”. Personal am o parare proprie, consider ca ideea de perpetuum mobile reflecta un sistem de gandire vechi, depasit. OK sunt de acord ca nimic nu este perpetuum, dar procesul inceput acum 14 miliarde de ani va dura muuuult de tot, deci este „aproape” un perpetuum mobile, miscarea perpetua presupune un proces reversibil care cumva se autoalimenteaza.

Mai cred ca ideea a existat inainte sa se descopere ca de fapt nimic nu este reversibil, ce de fapt exista o notiune numita entropie, care face ca Universul sa se indrepte intr-o directie unica, spre disparitie. Asa cum cerneala amestecata in apa nu se mai poate separa, totul conform entropiei, merge spre dezastru, distrugere si moarte in mod ireversibil, deci Universul poate fi considerat un perpetuum mobile sa spunem temporar.

Singura constanta din Univers este schimbarea, deci materia este practic un fel de poarta prin care energia se transforma sau mai bine zis evolueaza, daca este sa ma gandesc la teoria lui Einstein.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta