Statele membre au convenit asupra detaliilor tehnice pentru crearea infrastructurii privind certificatul verde digital la nivelul UE

Statele membre au convenit asupra detaliilor tehnice pentru crearea infrastructurii privind certificatul verde digital la nivelul UE
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Statele membre au convenit asupra detaliilor tehnice pentru crearea infrastructurii privind certificatul verde digital la nivelul UE

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro ) La o lună de la propunerea Comisiei Europene privind un certificat verde digital, reprezentanții statelor membre în cadrul rețelei eHealth au convenit asupra unor orientări care descriu principalele specificații tehnice pentru punerea în aplicare a sistemului, informează un comunicat. Acesta este un pas crucial pentru crearea infrastructurii necesare la […]

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )

La o lună de la propunerea Comisiei Europene privind un certificat verde digital, reprezentanții statelor membre în cadrul rețelei eHealth au convenit asupra unor orientări care descriu principalele specificații tehnice pentru punerea în aplicare a sistemului, informează un comunicat.

Acesta este un pas crucial pentru crearea infrastructurii necesare la nivelul UE. În paralel, statele membre sunt încurajate să implementeze soluțiile tehnice necesare la nivel național. Este extrem de important să se avanseze lucrările privind punerea în aplicare tehnică, în paralel cu procesul legislativ în curs, pentru a se asigura o introducere a certificatelor verzi digitale în întreaga UE până în iunie 2021.

„Ziua de astăzi reprezintă o etapă esențială pentru crearea infrastructurii pentru certificatul verde digital la nivelul UE. Aceste orientări, adoptate în unanimitate de experții naționali, arată angajamentul și disponibilitatea statelor membre, și le vor oferi specificațiile necesare pentru o implementare rapidă. Din partea Comisiei, vom fi gata până la 1 iunie și vom fi pregătiți pentru ca statele membre să se conecteze, astfel ne putem asigura că sistemul va fi în funcțiune până la sezonul estival. Suntem pregătiți să sprijinim statele membre în eforturile lor de a implementa infrastructura tehnică necesară cât mai curând posibil”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Specificațiile tehnice convenite acoperă structura datelor și mecanismele de codificare, inclusiv codul QR, care vor asigura că toate certificatele, fie ele digitale sau pe hârtie, pot fi citite și verificate în întreaga UE.

Orientările descriu, de asemenea, gateway-ul UE. Creată de Comisie, aceasta va permite schimbul de chei de semnătură electronică, astfel încât autenticitatea certificatelor verzi digitale să poată fi verificată în întreaga UE. Niciun fel de date cu caracter personal ale deținătorilor de certificate nu vor trece prin această poartă, deoarece acestea nu sunt necesare pentru verificare.

În cele din urmă, liniile directoare descriu implementările de referință pentru software pentru a emite certificate verzi digitale; o aplicație de referință pentru verificarea certificatelor; și un șablon pentru o aplicație de portofel digital pentru ca cetățenii să le stocheze. În timp ce statelor membre le va reveni să înființeze aceste sisteme la nivel național, implementările de referință vor ajuta la accelerarea punerii în aplicare. Implementările de referință vor fi open source și disponibile până la jumătatea lunii mai.


Distribuie articolul