Studiu pe 30.000 de oameni: vaccinul AstraZeneca are eficacitate de 79%. Cei vaccinați sunt protejați 100% de formele grave ale Covid. Nu există efecte adverse notabile

Studiu pe 30.000 de oameni: vaccinul AstraZeneca are eficacitate de 79%. Cei vaccinați sunt protejați 100% de formele grave ale Covid. Nu există efecte adverse notabile
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Studiu pe 30.000 de oameni: vaccinul AstraZeneca are eficacitate de 79%. Cei vaccinați sunt protejați 100% de formele grave ale Covid. Nu există efecte adverse notabile

( Redacţia – Ziaristii.ro ) Un studiu efectuat în SUA pe 30.000 de oameni arată că vaccinul AstraZeneca nu doar că n-are efecte secundare majore, dar oferă o protecție de 79% împotriva Covid, iar dintre cei 21% care totuși se infectează, nimeni nu face forme severe ale bolii – scrie New York Times. Rezultatele studiului, […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

Un studiu efectuat în SUA pe 30.000 de oameni arată că vaccinul AstraZeneca nu doar că n-are efecte secundare majore, dar oferă o protecție de 79% împotriva Covid, iar dintre cei 21% care totuși se infectează, nimeni nu face forme severe ale bolii – scrie New York Times.

Rezultatele studiului, anunțate de AstraZeneca, sunt chiar mai bune decât arătau estimările inițiale, după studiile clinice. Din cei 30.000 de subiecți, 20.000 au primit vaccinul, iar 10.000 – un placebo (un fals vaccin).

Nimeni n-a dezvoltat forme grave de Covid și nu s-au înregistrat reacții adverse semnificative

Protecția împotriva bolii simptomatice a fost de 79% în cazul celor vaccinați. Dintre cei care, totuși, au contractat virusul, nimeni n-a făcut o formă severă a bolii și n-a ajuns la spital.

Vaccinul s-a dovedit eficient la toate categoriile de vârstă, inclusiv la persoanele peste 55 de ani, și – extrem de important – nimeni n-a prezentat reacții adverse notabile.

Compania AstraZeneca a menționat că, în urma studiilor făcute de o comisie independentă, “nu am găsit un risc crescut de tromboză printre cei 21.583 de voluntari care au primit cel puțin o doză de vaccin”. Nu s-a produs niciun caz de tromboză a sinusurilor și a venelor cerebrale.

Vaccinul AstraZeneca este produs prin tehnologia clasică și este de departe cel mai ieftin de pe piață, după ce savanții de la Oxford care l-au inventat au condiționat producerea sa de accesibilitatea tuturor la el. Prețul cu care e cumpărat de Uniunea Europeană este de numai 1,8 euro/doză.

Prin comparație, celelalte vaccinuri (germano-belgianul BioNTech-Pfizer și americanul Moderna) sunt cu mult mai scumpe, prețurile variind între 9-12 euro/doza. Și vaccinurile produse de Rusia și China, chiar dacă nu sunt omologate și certificate de instituții independente, au prețuri de câteva ori mai mari decât AstraZeneca – produs în regim de non-profit.

50 de țări a autorizat AstraZeneca – nu și SUA, care păstrează piața internă pentru vaccinul american Moderna și pentru Pfizer

În acest context, în ultimele săptămâni au fost intens mediatizate mai multe presupuse cazuri de tromboză la oameni care s-au vaccinat cu AstraZeneca. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a investigat cazurile popularizate și a ajuns la concluzia că vaccinul este eficient și sigur, neexistând nicio dovadă că respectivele cazuri de tromboză au legătură cu imunizarea persoanelor respective.

Mai multe țări au suspendat totuși folosirea acestui vaccin, ceea ce a însemnat, automat, mărirea numărului de doze cumpărate de la Moderna și Pfizer.

Până acum, 50 de țări au autorizat vaccinul AstraZeneca – nu însă și SUA, care continuă să vaccineze doar cu produsul autohton Moderna și cu cel de la Pfizer.

AstraZeneca e însă folosit masiv încă din ianuarie de Marea Britanie, fără ca acolo să se consemneze cazuri de deces din cauza lui.


Distribuie articolul