Super Luna roz din noaptea de 26 aprilie 2021, fenomen astral spectaculos.

Super Luna roz din noaptea de 26 aprilie 2021, fenomen astral spectaculos.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Super Luna roz din noaptea de 26 aprilie 2021, fenomen astral spectaculos.

Super Luna roz din noaptea de 26 spre 27 aprilie 2021 este cel mai spectaculos fenomen astral al primului trimestru din acest an şi una dintre cele mai frumoase imagini ale astrului selenar pe care o putem admira pe bolta cerească. Super Luna roz va putea fi văzută, dacă este senin, de-a lungul întregii nopţi […]

Super Luna roz din noaptea de 26 spre 27 aprilie 2021 este cel mai spectaculos fenomen astral al primului trimestru din acest an şi una dintre cele mai frumoase imagini ale astrului selenar pe care o putem admira pe bolta cerească. Super Luna roz va putea fi văzută, dacă este senin, de-a lungul întregii nopţi de marţi, 26 aprilie, faza maximă atingându-se a doua zi, la ora 6:31, dimineaţa, când singurul satelit natural al Pământului va fi cu 30% mai strălucitor decât de obicei şi cu 14% mai mare decât în mod obişnuit.

Ce este Super Luna roz?

Super Luna roz se numeşte aşa nu atât pentru culoarea pe care o va avea, ci pentru că, de-a lungul timpului, oamenii au asociat Luna plină din această perioadă cu florile de cireş sau cu alte flori specifice primăverii. În realitate, la momentul în care va începe să urce pe cer, Luna va avea o culoare portocalie, foarte luminoasă, treptat va dobândi o nuanţă de galben pal, apoi va fi din ce în ce mai albă şi mai strălucitoare.

O Super Lună, în astronomie, este un fenomen care se produce, potrivit definiţiei NASA, atunci când Luna este în opoziţie cu Soarele (momentul depărtării maxime de Soare, ca poziţie aparentă pe bolta cerească), când distanţa dintre Pământ (care se află aproximativ pe linia care unește Luna cu Soarele) şi satelitul său natural este mai mică de 358 000 de kilometri (adică Luna la perigeu) şi când discul Lunii este perceput cel puţin cu 7% mai mare decât de obicei şi cu 30% mai luminos. Super Luna roz din noaptea de 26 spre 27 aprilie 2021 se va afla la 357 373 kilometri de Pământ.

Cel care a lansat şi popularizat termenul de “Super Luna roz” (numită şi “perigee-syzygy Moon”) este un astrolog american, Richard Nolle, în 1979, într-o revistă – “Dell Horoscope”. Ulterior, termenul a fost preluat şi de către astronomi.

De unde provine denumirea “Super Luna roz”?

Denumirea “Super Luna roz” este foarte veche şi se explică prin asocierea momentului de Superlună cu florile de primăvară, cu florile roz de cireş sau cu înflorirea Phlox subulata, în limbaj popular – “brumărele târâtoare” (scânteiuţe). Vechile triburi amerindiene (indigeni ai Americilor) numeau “Super Luna roz” Luna plină din vremea în care se deschideau florile de mosc, care aveau o astfel de culoare.

De la amerindieni şi din tradiţia altor popoare au rămas denumiri ale Lunii pline şi din alte perioade ale anului – Luna plină a lupilor, în ianuarie (când lupii se adună în haite şi urlă până la răsăritul soarelui) şi care se numeşte şi Super Luna sângerie” (Blood Moon), Luna plină a viermilor, în martie (când revin la viaţă mici târâtoare, care ies din pământ, la căldură), Luna plină a căpşunilor, din iunie, a tunetelor, din iulie, a porumbului, în septembrie, a vânătorii, în octombrie, a castorilor, în noiembrie, Super Luna rece, din decembrie.

Mai rar, dar cu atât mai spectaculos este fenomenul de Lună albastră, care are loc o dată la doi – trei ani. În acest caz este vorba de a 13-a Lună plină dintr-un an (în mod normal un an având doar 12 Luni pline). Motivul existenţei celei de-a 13-a Luni pline se leagă de faptul că anul calendaristic are 11 zile în plus faţă de anul astronomic şi, periodic, apare o Lună albastră, numită aşa pentru că are o tentă albastru-verzuie.

( Destepti.ro )


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta