Sustenabilitatea logistica si reducerea poluarii

Sustenabilitatea logistica si reducerea poluarii
Grow green trees on money in soft light energy saving bulbs with the idea of economic growth and world environment day.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Sustenabilitatea logistica si reducerea poluarii

Poluarea este cel mai mare flagel de pe pamant. In cursa omului pentru dezvoltare economica, utilizarea necontrolata si nesabuita a resurselor naturale a adus planeta nostra in pragul unui dezastru ecologic. Planeta a devenit mult prea fierbinte. Aerul pe care il respiram cu totii, alimentele pe care le mancam si apa pe care o bem […]

Poluarea este cel mai mare flagel de pe pamant. In cursa omului pentru dezvoltare economica, utilizarea necontrolata si nesabuita a resurselor naturale a adus planeta nostra in pragul unui dezastru ecologic. Planeta a devenit mult prea fierbinte. Aerul pe care il respiram cu totii, alimentele pe care le mancam si apa pe care o bem sunt mult mai contaminate decat inainte, datorita poluantilor.

Diferitele forme de cancer, accidente vasculare cerebrale si boli de inima sunt atribuite in mare parte poluarii. Termeni ca incalzire globala, sau gaze cu efect de sera au devenit adevarate clisee, dar acestea nu au inca nici un raspuns din partea factorilor decidenti din guvernele lumii.

In prezent se vorbeste despre sustenabilitate, termen care reprezinta mentinerea unui echilibru ecologic optim prin evitarea folosirii excesive a materialelor naturale. Daca nu este prea tarziu fiecare dintre noi are responsabilitatea de a  evita pe cat posibil risipa si de a verifica utilizarea si elimonarea necontrolata a materialelor poluante. Zilele trecute am cumparat de la unul dintre supermarketuri o bucata de carne de porc, care era prezentata spre vanzare intr-un ambalaj de plastic, avand o eticheta de dimensiuni destul de mari pe punga respectiva, consider ca acest fapt reprezinta o risipa inutila de materiale, care in final duce si la o crestere a costului carnii.

Ambalajele, deseurile si emisiile de gaze in urma arderii combustibililor fosile sunt ceea ce ne vine in minte cand ne gandim la sustenabilitatea logistica. Sustenabilitatea logistica face referire la  transportului eficient al marfurilor dintr-un punct in altul si redistribuirea sau livrarea acestora catre beneficiari la un moment prestabilit.

Pentru a asigura o sustenabilitate logistica optima este necesar in primul rand planificarea amenajarii depozitului in vederea reducerii costurilor prin economisirea resurselor. O palnificare buna asigura un flux de lucru fara probleme. Maximizarea spatiului de depozitare in timp ce se folosesc echipamente de manipulare va reduce costurile. Un depozit bine amenajat, care economiseste energie si resurse, combinat cu solutii optime de depozitare si management eficient, poate fi raspunsul la prevenirea poluarii mediului in privinta depozitarii marfurilor.

In depozite, majoritatea marfurilor sunt stivuite pe paleti pentru a usura depozitarea si manipularea. Pentru a mentine marfurile pe paleti se folosind curele din polistirien sau benzi adezive din folie de plastic. Putem sa ne imaginam unde ajung toate aceste materiale din plastic daca nu sunt eliminate in mod responsabil. Atunci cand intr-un depozit sunt utilizate materiale de ambalare, este bine ca acestea sa fie din materiale reciclabile sau ecologice. Implementarea unui sistem eficient de colectare a materialelor de ambalare uzate pentru reciclere sau reutilizare, impiedica ca aceste materiale sa ajunga la gunoi.

Majoritatea companiilor de transport folosesc camioane cu motor diesel. Emisiile acestor camioane sunt compuse in general din monoxid de carbon, oxizi de azot, dioxid de sulf, particule in suspensie. Aceste gaze emise in atmosfera contribuie in mare masura la incalzirea globala. Companiile de transport in viitor vor opta pentru vehicule electrice sau vehicule elimentate cu hidrogen pentru livrarea marfurilor . Vehiculele care merg pe hidrogen elimina numai vapori de apa, pe cand cele electrice nu elimina nimic in atmosfera, de aceea ambele variante sunt prietenoase cu mediul.

Deseori marfurile sunt prevazute cu etichete care contin informatii inutile, aceste informatii de regule se gasesc in prospectele marfurilor sau pot fi preluate de internet. Cred ca o simpla eticheta cu un cod de bare este suficienta, asigurandu-se in acest fel reducerea  consumului  de hartie.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta