Tara+ Popor+ Memorie = Patriotism

Tara+ Popor+ Memorie = Patriotism

Romania exista ca tara, problema care se pune este, ce vrem sa facem cu ea mai departe. Deoarece unii dintre concetatenii nostri identifica tara cu statul, spun ca formal, dar numai formal avem o tara. A avea un teritoriu marginit de frontiere, drapel, imn national, vami, etc. nu inseamna a avea o tara in adevaratul […]

Romania exista ca tara, problema care se pune este, ce vrem sa facem cu ea mai departe. Deoarece unii dintre concetatenii nostri identifica tara cu statul, spun ca formal, dar numai formal avem o tara. A avea un teritoriu marginit de frontiere, drapel, imn national, vami, etc. nu inseamna a avea o tara in adevaratul sens al cuvantului. Tara care se vede exista dar mai exista o tara care nu se vede, cea care este disparuta in istorie, sub cruci, in mormintele stramosilor. Tara nu este numai o bucata de pamant, ci este mai mult o idee in care trebuie sa credem.

Tara este egala cu poporul, iar daca poporul are memorie tara exista , daca poporul si-a pierdut memoria  tara dispare. Aceste notiuni de tara, popor, memorie ne duc cu gandul  la patriotism. Astazi se pare ca a devenit ceva de rau augur sa te declari patriot in Romania. La noi in Romania ce sa mai inteleaga poporul in situatia urmatoare, multi din cei care iubesc Romania o critica, iar cei care o urasc, o lauda si o fura.

De ce am abordat acest subiect acum. Deoarece urmaresc si eu, ca multi dintre dumneavoastra, viata politica mai ales din perspectiva alegerilor parlamentare. Impresia mea personala este ca multi dintre cei care aspira la un fotoliu de parlamentar, n-au mama si tata, ei nu se bat pentru principii si valori, ci pentru putere si bani. Pentru mine si ca mine sunt multi romani, tara inseamna oasele strabunilor, istoria noastra, doinele, pentru multi sarlatani politici tara inseamna numai un pumn de “arginti”. Romanii in epoca lor de glorie, au avut tara, pentru ca l-au avut pe un Stefan cel Mare, pe un A.I Cuza, noi, romanii de astazi nu avem tara, fiinca ii avem pe unii ca Ciolacu, Orban, si altii ca ei.

Sa dea Dumnezeu sa se incheie cu “succes” alegerile din 6 decembrie, dar personal sunt putin pesimist vis-à-vis de capacitatea liderilor politici de la PSD sau PNL, cele doua partide care vor avea cel mai mare scor in urma alegerilor, de a intelege principala problema care le va sta in fata. Viitorul Parlament si viitorul Guvern vor trebui sa faca din Romania o tara, iar pe noi romanii un popor cu memorie istorica, legat strans de Romania de sub tarana. Nu salariile, autostrazile, trebuie sa fie obiectivul principal al urmatorului Parlament si Guvern, ci facerea Tarii. Daca va fi Romania, tara, vor fi si salarii, pensii, autostrazi, etc. Nu va fi tara vom ramane ceea ce suntem acum. Alta cale nu exista. Si asta nu ca romanii nu vor, ci pentru ca, uitati-va cum, cine si ales cum guverneaza acum si o sa intelegeti.


Distribuie articolul