„Termopile al românilor” – 10 ianuarie 1475 –Povestea celei mai grele înfrângeri a turcilor din istoria războaielor cu creștinii…

„Termopile al românilor” – 10 ianuarie 1475 –Povestea celei mai grele înfrângeri a turcilor din istoria războaielor cu creștinii…
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • „Termopile al românilor” – 10 ianuarie 1475 –Povestea celei mai grele înfrângeri a turcilor din istoria războaielor cu creștinii…

Bătălia de la Podul Înalt este una dintre cele mai impresionante victorii pe care Ștefan cel Mare le-a obținut în războaiele sale cu otomanii. Totodată, este una dintre cele mai mari înfrângeri pe care le-a suportat vreo armată otomană invadatoare. Motivele confruntării? Turcii voiau să-și extindă stăpânirea pe un teritoriu cât mai mare sau măcar […]

Bătălia de la Podul Înalt este una dintre cele mai impresionante victorii pe care Ștefan cel Mare le-a obținut în războaiele sale cu otomanii. Totodată, este una dintre cele mai mari înfrângeri pe care le-a suportat vreo armată otomană invadatoare. Motivele confruntării? Turcii voiau să-și extindă stăpânirea pe un teritoriu cât mai mare sau măcar să-și asigure un domnitor obedient, pe tronul moldovean. În schimb, Ștefan cel Mare nu mai dorea să achite tributul și nu accepta pe tronul Țării Românești un domnitor favorabil Înaltei Porți, motiv pentru care l-a izgonit de pe tron pe Radu cel Frumos.

Anticipând primejdia, atacul turcesc, Ștefan cel Mare a solicitat ajutor de la regii Ungariei și Poloniei. A trimis o scrisoare și către Papa de la Roma, cu rugămintea ca suveranul pontif să intervină pe lângă alți principi și regi ai Europei, pentru a-și uni eforturile contra turcilor, cărora nu prea le stătea nimeni în cale. Singurele ajutoare au fost 2000 de ostași din Polonia, precum și 5000 de secui și 1800 de maghiari, veniți din partea regelui Ungariei, Matia Corvin.

Ca urmare a nesupunerii lui Ștefan, turcii au trimis în Moldova o oaste imensă, de 100-120.000 de luptători, căreia Ștefan cel Mare (1457-1504) nu îi putea opune decât 40.000 de oșteni, plus trupele venite în ajutor din partea ungurilor și polonezilor. Înaintarea uriașei armate de invazie prin Moldova era monitorizată cu atenție, de către iscoade. Iscoadele aveau și misiunea de a urmări grupurile de otomani care se detașau de oastea principală, fiind trimise în căutare de hrană. Aceste grupuri erau lăsate să se îndepărteze, fiind apoi distruse complet. Toate localitățile aflate în calea otomanilor au fost evacuate, pentru ca oamenii să nu fie uciși ori luați în robie și au fost eliminate orice posibile surse de hrană, pentru ca turcii să nu aibă de unde să se aprovizioneze. Oastea otomană se afla sub comanda lui Suleiman Pașa.

Oastea otomană – condusă de Suleiman Pașa și ajutată de tătari și de munteni – a fost inițial atrasă într-o capcană. Avangarda ei a înaintat după sunetele trâmbițelor venite din pâlcurile de pădure, loc unde așteptau buciumanii lui Ștefan. Aici, oastea turcă a fost lovită în față și în lateral, spahiii și ienicerii otomani, derutați, au intrat în panică și au fost nevoiți să se retragă și să se recunoască învinși. Oștirea lui Ștefan cel Mare i-a hărțuit, i-a atacat fulgerător pe flancuri cu cavaleria ușoară și i-a alungat dincolo de Dunăre.

Ecourile Luptei de la Vaslui-Podul Înalt au fost multiple, cronicarii vremurilor de atunci au considerat-o drept o victorie strălucită care a dus faima moldovenilor voievodului Ștefan cel Mare în toată Europa Medievală. Papa Sixt al IV-lea, numindu-l atlet al Creștinătății, i-a scris lui Ștefan: „Faptele tale săvârșite până acum cu înțelepciune și vitejie contra turcilor necredincioși, dușmanii noștri, au adus atâta faimă numelui tău, încât ești în gura tuturor și ești de către toți foarte mult lăudat”. Totodată, sultana Mara (mama sultanului Mahomed al II-lea) a spus că înfrângerea turcilor la 10 ianuarie 1475 constituie cea mai mare umilință a Islamului de până atunci. În fine, însuși cronicarul turc Sa’Aheddin recunoștea: „A fost un grozav măcel şi puțin a lipsit să nu fie cu toții tăiați în bucăți și numai cu mare greutate Soliman pașa şi-a scăpat viața cu fuga”. Marele istoric Nicolae Iorga a catalogat bătălia drept un „Termopile al românilor”.

Despre bătălia de la Podul Înalt (Vaslui) s-a spus că a fost cea mai mare înfrângere pe care a suportat-o o armată musulmană în confruntarea cu o oaste creștină. Au fost capturați patru comandanți turci. Deși actualmente se consideră că pierderile turcești au fost de 40-45.000 de oameni, unul dintre cronicarii turci estima că în urma bătăliei de la Podul Înalt a fost distrusă cea mai mare parte din armata care venise împotriva lui Ștefan.

Și au urmat veacuri care, deși au fost bogate în victorii obținute contra armatelor islamice, n-au putut șterge amintirea biruinței lui Ștefan, obținută în confruntarea cu puhoiul otoman!

( Revista Historia si Tomi Tohaneanu  – Cunoaște România )


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta