Totul este numai in inchipuirea noastra, cauta sa ne explice justitia romana

Totul este numai in inchipuirea noastra, cauta sa ne explice justitia romana
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Totul este numai in inchipuirea noastra, cauta sa ne explice justitia romana

Din nefericire in Istoria Romaniei nici un personaj cu adevarat important nu a fost tras la raspundere pentru faptele si greselile lui abdominabile.  Apare undeva ca cineva a fost tras la raspundere pentru masacrarea de catre armata a unui numar important de tarani in timpul rascoalei de la 1907. Nici un proces, nici un reprezentant […]

Din nefericire in Istoria Romaniei nici un personaj cu adevarat important nu a fost tras la raspundere pentru faptele si greselile lui abdominabile.  Apare undeva ca cineva a fost tras la raspundere pentru masacrarea de catre armata a unui numar important de tarani in timpul rascoalei de la 1907. Nici un proces, nici un reprezentant al armatei sau fruntas liberal aflat la guvernare tras la raspundere, nimic.

Iar incompetenta continua, vine Primul Razboi Mondial, apare dezastrul armatei romane de la Turtucaia. Credeti ca generalul Teodorescu, comandantul armatei de la Turtucaia sau vreunul dintre ofiterii lui, care au dat bir cu fugitii abandonandu-si trupele si pozitiile au fost trasi la raspundere pentru lasitate si fuga din calea inamicului, lasitate care a costat viata a mii de soldati romani abandonati de acestia. Sau pomeneste careva de proasta echipare a armatei romane, de coruptia existenta care a facut ca armata romana sa intre total nepregatita in razboi.

Nu invatam nimic din greselile Primului Razboi Mondial si iata ca vine urmatorul si iarasi ne prinde descoperiti din cauza coruptiei si incompetentei factorilor decidenti, conducerea Romaniei abandoneaza “fara emotii” Ardealul de Nord cedandu-l Ungariei si Basarabia sovieticilor. Totul a costat viata multor romani din teritoriile ocupate si iarasi nimeni nu a fost tras la raspundere.

Se termina razboiul si se instaureaza in Romania, comunismul si bratul sau represiv, reprezentat de securitate, comit fapte abdominabile asupra poporului roman, Istoria nu a facut altceva dupa 1989 decat sa consemneze faptele, iar de 31 de ani se lucreaza intens la uitarea lor. La fel si dupa evenimentele din 1989 se incearca cu disperare sa se uite evenimentele din acele timpuri.

Ultimul eveniment important il reprezinta 10 august 2018, zi in care Jandarmeria a reprimat violent si gratuit un protest pasnic. Si la acest eveniment se lucreaza pentru a fi uitat. Din fericire pentru noi, istoria, aceasta memorie colectiva este tot o forma de justitie. Problema noastra o reprezinta mentalitatea care a ramas neschimbata si imaturitatea sociala. Poporul roman inca nu a reusit sa faureasca natiunea romana, in pofida pretentiilor.

Daca uitam toti si mai rau daca acceptam denaturarea faptelor, transformarea lasilor si tradatorilor in eroi  si mai rau daca admitem ca n-a contat, atunci mortii, ranitii, deportatii, au suferit degeaba, ne meritam soarta. Nici mortii de la 1989 n-au existat, nici victimele mineriadelor, nici 10 august 2018, nimic din ce ar putea tulbura linistea baltii, totul este in mintea noastra ciufuta, cauta sa ne explice justitia. Poate ca noi suntem vinovati ca am acceptat faptul ca nimeni nu este tras la raspundere, niciodata indiferent de ce nemernicie face.

Singurul exemplu de demnitate in cei 31 ani, care imi vine in minte il reprezinta momentul in care Ion Ratiu apara de unul singur Institutia Parlamentului de hoarda minerilor . in rest tacere…


Distribuie articolul