Trăsnăi şi bârfe la Casa Albă. Vieţile secrete ale preşedinţilor americani

Trăsnăi şi bârfe la Casa Albă. Vieţile secrete ale preşedinţilor americani
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Trăsnăi şi bârfe la Casa Albă. Vieţile secrete ale preşedinţilor americani

( Stan Alexandru Bogdan – Historia ) Cartea “Vieţile secrete ale preşedinţilor americani” a lui Cormac O`Brien dezvăluie câteva detalii picante din vieţile intime ale preşedinţilor americani. Până la urmă, şi preşedinţii americani sunt tot oameni care au greşit, au fost în situaţii penibile,  au avut  de confruntat scandaluri  şi au  avut  pasiuni bizare. 1.  […]

( Stan Alexandru Bogdan – Historia )

Cartea “Vieţile secrete ale preşedinţilor americani” a lui Cormac O`Brien dezvăluie câteva detalii picante din vieţile intime ale preşedinţilor americani. Până la urmă, şi preşedinţii americani sunt tot oameni care au greşit, au fost în situaţii penibile,  au avut  de confruntat scandaluri  şi au  avut  pasiuni bizare.

1.   1.     George Washington-a purtat de-a lungul vieţii sale multe proteze dentare, una fiind făcută dintr-un os de hipopotam. La salariul său lunar de 25 000 de dolari (1 milion de dolari de astăzi) îşi îmbrăca toţi caii în veşminte din piele de leopard. Îi plăcea viaţa la fermă, să trăiască în pace şi linişte, servit de o armată de sclavi.  La discursul de inaugurare a ţinut un discurs de 133 de cuvinte.

2.     John Adams-lua în fiecare dimineaţă o “guşă” de cidru tare şi citea filosofie politică. Era irascibil şi mulţi îl porecleau “rotunjimea sa” după ce în perioada mandatului de vicepreşedinte, Adams propunea apelative pompoase adresate preşedintelui Washington. În perioada mandatului de preşedinte, soţia lui, Abigail, întindea rufele la uscat în Camera de Est al Casei Albe. A murit în aceeaşi zi cu Thomas Jefferson, pe 4 iulie.

3.     Thomas Jefferson-a întâmpinat deseori ambasadorii europeni îmbrăcat în pijama şi încălţat în papuci.Deşi era devotat soţiei sale Martha, a avut ceva idile cu Betsey Walker, soţia unui prieten apropiat, Maria Cosway, soţia portretistului Richard Cosway şi Sally Hemings, una dintre sclavele sale. A scris şi o proprie evanghelie din care a eliminat pasajele supranaturale umanizandu-l pe Isus, fiind descoperită după moartea sa. Îi plăcea arhitectura, gătitul şi arheologia căci studia scheleţi de mamuţi . Odată, aflat în călătorie cu John Adams, au furat un cuţit de la locul de naştere al lui Shakespeare.

4.     James Madison-a fost cel mai scund preşedinte american din istorie, având înălţimea de 1, 63 m, dar şi cel mai bolnăvicios. În timpul mandatului său, britanicii au debarcat pe coasta estică a Americii în 1814, au ocupat şi incendiat Washington D.C., însă un uragan i-a alungat şi a stins incendiul. James Madison n-a putut salva din Casa Albă incendiată decât argintăria, documente de stat şi portretul primului preşedine american, George Washington.

5.     James Monroe-în urma unei dispute aprinse şi insulte adresate, l-a fugărit pe ministrul de finanţe afară din Casa Albă cu o pereche de cleşti de foc luată de pe şemineu. A fost ultimul preşedinte american care a mai purtat perucă

6.     John Quincy Adams-îi plăcea să se scalde gol în râul Potomac (în fond, nu avea unde pentru că în cada din baie ţinea un aligator primit cadou de la un ofiţer francez) şi în băi reci cu gheaţă şi parcurgea kilometric întregi călare. Era dependent de billiard.

7.     Andrew Jackson-a luptat în 100 de dueluri cu pistoale.În urma unuia i-a rămas un glonţ în piept pentru tot restul vieţii. Îi plăceau jocurile de noroc şi beţiile. Avea un papagal pe care l-a învăţat să repete jurăminte. Se spune că la înmormântarea lui papagalul a blestemat.

8.     Martin van Buren-şi-a cumpărat mobilier de lux şi colecţiona linguri din aur. La adunări în senat venea echipat cu o pereche de pistoale pe care să le folosească în cazul în care atmosfera devenea cam încingea. A fost primul preşedinte american care s-a născut cu cetăţenie americană.

9.     William Henry Harrison-a fost preşedintele cu cel mai scurt mandat. Avea o capră ca animal de companie.Discursul inaugural de 105 minute s-a desfăşurat într-o zi rece şi furtunoasă de martie. S-a îmbolnăvit grav şi după câteva săptămâni a murit pe 4 aprilie 1841 datorită tratamentelor cu ulei de castor, calomel, ipecac, opiu, camphor şi coniac.

10. John Tyler-a avut 15 copii. În urma unei farse cu bombă când preşedintele a primit un pachet suspect care conţinea până la urmă o jucărie stricată, s-a creat prima primul corp de pază pentru Casă Albă.

11. James Knox Polk-avea o freza mullet după care generaţii de trupe heavy metal şi solişti de muzică country-western s-au inspirat. A muncit atât de mult încât că la trei luni după terminarea mandatului a murit din cauza unei crize intestinale. Îi plăcea tare mult whiskey-ul.

12. Zachary Taylor-purta haine zdrenţuite şi o pălărie, arătând că un fermier. Îi plăcea să mestece tutun şi să călărească. A stat câteva luni la Casa Albă pentru că pe 4 iulie 1850, în urmă unei valuri de seceta şi fiind însetat după câteva discursuri, a mâncat o cană de cireşe, a băut apă şi lapte rece. Nu se ştie dacă de vină a fost apă, laptele sau cireşele, dar cert e că preşedintele a vomitat şi a suferit de diaree, murind cinci zile mai târziu.

13. Millard Filmore-era lăudat de regina Victoria ca fiind cel mai chipeş bărbat. A negociat un tratat cu Peru pentru comerţul cu îngrăşământ.

14. Franklin Pierce-a fost un preşedinte atât de slab şi beţiv încât că până şi partidul democrat din care făcea parte şi-a schimbat sloganul în “Oricine, numai nu Pierce”. La inaugurare nu a jurat pe o biblie, ci pe o carte de drept.

15. James Buchanan-nu s-a căsătorit niciodată, fiind singurul preşedinte burlac din istoria Americii. Se zvoneşte că a fost gay şi ar fi avut o relaţie de iubire cu William R. King. Organiza petreceri şi beţii A fost şi cel mai corupt preşedinte american căci admnistratia să a deturnat fonduri guvernamentale şi a acordat şpăgi. Primise drept cadou un elefant.

16. Abraham Lincoln-a fost cel mai înalt preşedinte american., având o înălţime de 1, 93m. A fost barman şi chiar deţinea un salon. A fost primul președinte care  a fost  fotografiat la inaugurarea lui. În fotografie, el este în picioare lângă John Wilkes Booth, asasinul  său viitor.

17. Andrew Johnson-s-a comparat cu Isus în urmă unei adunări. Era croitor de profesie şi îşi făcea propriile sale costume.

18. Ulysses S. Grant-deşi a participat în Războiul Civil şi a comis masacre, i se făcea greaţă când vedea sânge. A deportat evrei din casele lor pentru că comercializau bumbac la negru. Era fumător înrăit, iar în urma unei victorii strălucite, a primit drept cadou 10 000 de cutii cu trabucuri pe care le-a fumat imediat. A murit de cancer la gât.

19. Rutherford B. Hayes-fiind prezbiterian, a interzis alcoolul la Casa Albă. În loc de alcool se consumă doar apă. În fiecare seară, familia sa cânta imnuri evanghelice şi ţinea rugăciuni. Preşedintele era găsit în fiecare dimineaţă în genunchi, rugându-se. Odată, vicepreşedintele său i-a adus o copie a unei cărţi de imnuri şi cântări prezbiteriene, iar ministrul apărării a cântat la pian. A fost totuşi primul preşedinte care a avut un telefon instalat la Casa Albă. Numărul său de telefon era 1.

20. James A. Garfield-a fost împuşcat într-o tentativă de asasinare, însă nu glonţul avea să-i vină de hac, ci tratamentul cu instrumentele medicale neigienice. Însuşi Alexander Graham Bell a utilizat un detector de metale timpuriu crezând că va localiza glonţul. Se spune că putea scrie cu ambele mâini.

21. Chester A. Arthur-a angajat un valet cu normă întreagă şi avea 80 de perechi de pantaloni.

22. Grover Cleveland-tutore al lui Frances Folsom când avea 11 ani, s-a căsătorit cu ea 10 ani mai târziu. A fost singurul preşedinte american care a avut două mandate neconsecutive. Şi totuşi, este declarat ca fiind cel de-al 22-lea şi al 24-lea preşedinte american. A refuzat să participle la războiul civil, mituind un imigrant polonez. A fost şi singurul preşedinte american care a spânzurat cu mâna lui criminali condamnaţi când a lucrat în postul de călău.

23. Benjamin Harrison-şi-a dezmonstenit proprii copii. Era prezbiterian şi avea o atitudine rece ca gheaţă. A fost ultimul preşedinte american care a purtat barbă.

24. Grover Cleveland-v-am zis că mai avea o carabină botezată “Death and Destruction”? Sau că în urma unei operaţii de cancer din cerul gurii, i-a fost implantat o proteză din cauciuc încât că până în 1917 nimeni nu a ştiut că i-a fost maxilarul extras?

25. William Mckinley-soţia sa suferea de criză de epilepsie deseori, iar preşedintele îi acoperea faţa cu batista. A fost primul preşedinte surprins pe pelicula. Purta o garoafă roşie permanent. La o zi după ce a fost reales, a fost asasinat.

26. Theodore Roosevelt-a publicat 40 de cărţi despre nave şi păsări, a purtat o insignă de şerif western, a condus soldaţii în bătălii şi a vânat în Africa. A ucis un spaniol cu mâinile goale când a invadat Dealul San Juan. În timp ce boxa la Casa Albă cu campionul John Sullivan, Roosevelt a încasat o lovitură care i-a orbit ochiul stâng. La micul dejun servea căni uriaşe pline de cafea şi 12 ouă. A fost primul preşedinte care s-a plimbat cu automobilul, cu avionul, cu submarinul. A călătorit în Panama. În Golful Mexic, aflat într-o ambarcaţiune, în urma unei coliziuni cu altă, a fost azvârlit printr-o fereastră. Odată, trăsura sa s-a tamponat cu un tramvai încât toţi pasagerii, inclusiv  preşedintele, au zburat din trăsura. A îmbrăţişat un pui de urs, iar de atunci a luat naştere ursuleţul de plus numit “Teddy Bear”. Avea ca animale de companie urşi, şerpi, zebră, hiene sau lei. Într-o campanie electorală, aflat pe un podium, a fost împuşcat. Însă s-a ridicat pur şi simplu şi a spus că e nevoie de mai mult pentru a ucide un progresist că el. A murit până la urmă de arterioscleroză căci meniul zilnic de 12 ouă i-a fost fatal.

27. William Howard Taft-avea 150 de kilograme, fiind cel mai gras preşedinte american din istorie. Odată s-a înţepenit în cadă de la Casa Albă. Până la urmă a comandat o cadă de 2 metri şi 10 cm lungime. Consilierii l-au ajutat să iasă din ea. Când l-a vizitat ţarul Rusiei, pantaolonii lui Taft s-au rupt la cusătură când a coborât din trăsura. Dormea la şedinţe de cabinet, la înmormântări, la parade de automobile, întregul oraş văzându-l cum sforăia în maşină sa decapotabilă şi la obligaţiile de campanie. Îi plăcea golful.


Distribuie articolul