Trebuie sa ne planificam viata intr-o lume in care Covid nu va dispare probabil niciodata

Trebuie sa ne planificam viata intr-o lume in care Covid nu va dispare probabil niciodata
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Trebuie sa ne planificam viata intr-o lume in care Covid nu va dispare probabil niciodata

Asta vara am inceput sa fiu uimit de noua libertate, presedintele nostru a declarat ca virusul a fost invins si ne putem debarasa de masca. Se parea ca nu mai trebuie sa ma tem de oamenii de pe strada ca ma vor putea infecta , interesanta schimbare de paradigma. Dupa atatea luni de calculare a […]

Asta vara am inceput sa fiu uimit de noua libertate, presedintele nostru a declarat ca virusul a fost invins si ne putem debarasa de masca. Se parea ca nu mai trebuie sa ma tem de oamenii de pe strada ca ma vor putea infecta , interesanta schimbare de paradigma. Dupa atatea luni de calculare a riscului a fost dintr-o data mai usor sa-mi imaginez un viitor fara Covid. In aceasta vara, desi cu toate avertismentele din partea specialistilor, presedintele nostru a anuntat trimfator victoria impotriva acestui inamic nevazut.

Vedem cu totii ce s-a intamplat, in cateva luni de la acest anunt triumfator, cazurile de Covid au explodat in Romania, sectiile ATI s-au umplut pana la refuz de oameni in suferinta si am inceput sa ne reamintim de puterea acestui virus de a ne depasi. Speranta se simte ca ceva diferit, ne confruntam in continuare, cu ucigasul care se afla de cealalta parte a usii pe care o baricadam. Si chiar daca dupa toate masurile draconice pe care le vom lua, iar cazurile de imbolnaviri vor scade o data cu cresterea numarului de vaccinati, specialistii declara ca va fi dificil, cel putin in viitorul apropiat sa se elimine cu adevarat acest virus foarte transmisibil.

Faptul ca virusul ar putea fi cu noi pentru mult timp sau poate pentru totdeauna este un gand intunecat. Dar poate acesta este exact de ceea ce avem nevoie pentru a ne organiza eficient pe termen foarte lung, pentru a ne imbunatati raspunsul la pandemie si pentru a integra masuri de protectie in viata cotidiana. Toti vrem ca acest cosmar sa se termine, dar masurile de preventie in care includem  si vaccinarea sunt singurul raspuns pe termen lung la aceasta problema esentiala.

Cred ca in loc sa dezbatem cum sa punem capat pandemiei, ar trebui sa ne dezbatem cum sa traim cu ea, sa incepem sa gandim si sa intelegem in toate modurile ca aceasta infectie este posibil sa nu dispara niciodata din viata noastra. Dorinta noastra de a revendica victoria prematur, trebuie inlocuita cu ideea de a accepta existenta pe termen lung a virusului, tocmai aceasta dorinta de a aclama victoria ne-a determinat sa renuntam la restrictii si la preventie, ceea ce a avut un efect mortal. Mastile pe care le-am abandonat multi dintre noi asta vara cand parea ca sfarsitul pandemiei era in vizor, vaccinarea ar fi putut face diferenta intre viata si moarte.

Incet – incet incepem sa ne impacam cu ideea ca vom trai pentru mult timp cu Covid-ul in viata noastra si ca purtatul mastii va continua la nesfarsit. Participarea la evenimente sociale care implica un numar de invitati ne va determina sa ne testam acasa inainte de aceste intalniri. Probabil va trebui sa ne vaccinam anual, iar Covidul va deveni ceva sezonier asemenea gripei, dar cu efecte mult mai ucigase.

Oamenii se vor adapta, nu sunt prosti, vor accepta realitatea asa cum au acceptat este adevarat cu greu ca purtatul centurii de siguranta in masina iti poate salva viata in caz de accident. Dar cel mai important de remarcat este schimbarea mentalitatii multora dintre noi, am inceput sa credem initial ca putem elimina virusul de pe planeta iar acest obiectiv se pare ca este imposibil, cel putin in viitorul predictibil, acum scopul nostru trebuie sa fie cum putem sa traim cu acest virus aplicand toate masurile de preventie, fiinca este cert ca viata noastra nu va mai putea fi ca inainte de pandemie. Pentru a putea face asta, trebuie sa ne impacam cu ideea ca virusul Covid poate fi cu noi pentru totdeauna.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta