Trezirea constiintei

Incetul cu incetul, dupa momentul de glorie a poporului roman de la 1989, a inceput la noi ura impotriva clasei politice. Criza sanitara inceputa in anul 2020 a pus in lumina goliciunea oamenilor carora tara le incredintase soarta ei, aproape fara nici un control. Daca, in 1989 a luat nastere la noi o mentalitate noua, […]

Incetul cu incetul, dupa momentul de glorie a poporului roman de la 1989, a inceput la noi ura impotriva clasei politice. Criza sanitara inceputa in anul 2020 a pus in lumina goliciunea oamenilor carora tara le incredintase soarta ei, aproape fara nici un control. Daca, in 1989 a luat nastere la noi o mentalitate noua,  se poate zice ca o data cu dezastrul instalat in tara si in lume datorat pandemiei, a inceput sa se trezeasca si opinia publica la constiinta datoriilor ei. Cei cu raspundere au inceput sa simta ca lumea veche  se prabuseste si s-au trezit in fata unui aparat de stat inutilizabil, perfectionat cu truda, decenii de-a lungul si menit sa asigure dominatia unei clase foarte restranse de profitori.

In anul 2020, tot putregaiul nostru politic ar fi putut fi maturat intr-o clipa, fara nici o greutate, dar totusi, desi trezita in constiinta ei, opinia publica nu s-a ridicat prin violenta impotriva unor vinovati care asteptau cu capul plecat lovitura de gratie. Inca o data mai mult si o spun cu regret, romanii s-au aratat blegi.

Constiintele care abia se trezesc acum, trebuie sa mai faca putina scoala noua inainte de a pasi pe terenul actiunii. Drumul cel nou abia acum se croieste. In cluburi, in cafenele, tot cuconetul si beizadelele, vin cu tot felul de destainuiri senzationale, nesfarsite critici si atat.

In atmosfera suferintelor si privatiunilor de tot soiul si sub imboldul din ce in ce mai violent al neputintei, un val de patima si de ura a pornit de la orase si se intinde la sate. Nicaieri sentimentul de revolta impotriva greselilor trecutului n-a patruns mai adanc in sufletul romanilor ca in prezent. Sub aspectul unei discipline aparente pe care imprejurarile restrictiilor de tot felul si teama de mai rau o mentin intacta, mintea si inima romanilor clocoteste.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta