Trist, dar foarte aproape de adevar.

Trist, dar foarte aproape de adevar.
Close-up Of A Male Hand Stopping The Persons From Falling On Desk

Clasa noastra politica in cei 30 de ani de democratie a reusit “performanta” de a scoate politica de sub presiunea moralei.  Politicienii nostri au reusit  sa induca in constiinta oamenilor ideea ca politica si morala sunt notiuni incompatibile, cu alte cuvinte politica este o afacere murdara. La aceasta perceptie au contribuit si un grup nu […]

Clasa noastra politica in cei 30 de ani de democratie a reusit “performanta” de a scoate politica de sub presiunea moralei.  Politicienii nostri au reusit  sa induca in constiinta oamenilor ideea ca politica si morala sunt notiuni incompatibile, cu alte cuvinte politica este o afacere murdara. La aceasta perceptie au contribuit si un grup nu prea numeros, dar galagios de asa-zisi analisti politici, cu trecere mare la unele partide politice, analisti pe care ii putem vedea in fiecare seara migrand de la o televiziune la alta, batandu-se la sange pentru partidul sau politicianul pe care-l slugaresc.

Acesti asa zisi analisti politici pornind de la ideea ca politica este o afacere murdara, pot justifica, iar in unele cazuri chiar justifica, orice gainarie a politicienilor pe care-i slujesc. Consecintele acestor pozitii nu sunt deloc inofensive, scoaterea politicianului in afara morale, deschide practic calea spalarii frontierei dintre bine si rau.

Dar ce reprezinta o politica fara morala ?

Cei care practica asemenea politica sunt oameni imorali si mergand pana la capat cu deductia rationala trebuie sa observam urmatoarele, niste oameni imorali nu pot forma un guvern cu “mainile curate”. Daca admitem ca in Romania parlamentarii sunt absolviti de “povara” de a actiona moral avand imunitate parlamentara, de ce nu ar fi scutiti si oamenii simpli de aceasta “povara” care o reprezinta moralitatea?

De trei decenii, in momentul cand auzim de celebra imbinare dintre “principii si valori”, ne pufneste rasul, recunoscand ca traim in Romania in care in viata politica nu este loc de morala si bun simt, or, anume asta inseamna lipsa principiilor si valorilor. Azi, cand partidele au intrat in faza “caldurilor” campaniei electorale, multi dintre noi nu ne mai intrebam daca este posibil ca niste politicieni care fac o politica imorala sa poata forma un guvern moral. Cred ca pentru noi votantii a sosit momentul sa ne mai si intrebam cum va arata maine Romania daca noul guvern , rezultat in urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie, va fi format tot din cei care au format guvernele PSD sau PNL in cei 30 de ani si in care politicienii acestor doua formatiuni politice considera in marea lor majoritate ca politica si moralitatea sunt notiuni incompatibile.

 Sau ne putem intreba inainte de a merge la vot pe 6 decembrie, daca poate fi morala o tara condusa de politicienii cunoscuti ca imorali ?


Distribuie articolul