Ultimul drum în Vasluiul rural : mort dus la groapã prin noroaie pânã la genunchi!

Ultimul drum în Vasluiul rural : mort dus la groapã prin noroaie pânã la genunchi!
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Ultimul drum în Vasluiul rural : mort dus la groapã prin noroaie pânã la genunchi!

( Flavius GHIORGHIEȘ – Vremea Noua ) DEZASTRU…În fiecare primãvarã, satele din judetul Vaslui se îneacã în noroi. Drumurile pe care n-a picurat vreodatã zare de asfalt sunt de nestrãbãtut. Cizmele sunt încãltãmintea sezonului, iar la intrarea în scoli gãleata cu apã si cârpa sunt rechizitele principale. Primarii frãmântã si ei noroiul din Dusterele de […]

( Flavius GHIORGHIEȘ – Vremea Noua )

DEZASTRU…În fiecare primãvarã, satele din judetul Vaslui se îneacã în noroi. Drumurile pe care n-a picurat vreodatã zare de asfalt sunt de nestrãbãtut. Cizmele sunt încãltãmintea sezonului, iar la intrarea în scoli gãleata cu apã si cârpa sunt rechizitele principale. Primarii frãmântã si ei noroiul din Dusterele de serviciu si se plâng cã nu au bani sã repare drumurile. Un drum care de 30 de ani tot asteaptã reparatii este cel din satul Focseasca, comuna Tãcuta, unde la sfârsitul sãptãmânii trecute a avut loc o înmormântare. Preoti cu cizme de cauciuc si cu noroiul pânã la genunchi si un cortegiu funerar care abia reusea sã-si mentinã echilibrul sunt dovezile cã aici timpul pare sã fi rãmas în loc, la sute de ani în spatele secolului în care trãim.

Situatia în satul Focseasca este disperatã. Rãbdarea oamenilor care îsi duc traiul pe aceste meleaguri este la limitã. Bãtrânii locului nu-si mai pãrãsesc gospodãriile, de teamã sã nu se rãneascã. Pãmântul moale si alunecos le face pe alocuri imposibilã deplasarea. Îsi mai riscã sãnãtea doar când unul dintre ei trece la cele sfinte, pentru a-l conduce pe ultimul drum. O localnicã a filmat, la sfârsitul sãptãmânii trecute, un astfel de cortegiu funerar, mai mult în semn de revoltã fatã de autoritãtile locale, care de ani de zile nu fac nimic pentru a repara drumurile din sat. “E jale mare la noi în sat! Abia putem circula cu cãrutele. Avem si masini, dar când e ud pe jos nici nu le pornim, cã nu are rost. Merg doar cele care au tractiune pe toate rotile, dar si ele au probleme”, spun oamenii . Noroaiele sunt un obstacol urias si pentru ambulante, dar si pentru masinile de pompieri care ar trebui sã intervinã, la nevoie, în satul Focseasca. “De multe ori, salvãrile nici nu mai intrã în sat, de teamã sã nu rãmânã blocate. Îi ducem noi pe bolnavi cu cãrutele la punctul de întâlnire. În satul nostru, cãruta e baza, chiar dacã suntem în anul 2021. Cu ea ne ducem mortul la groapã, cu ea ne ducem bolnavii la salvare”, mai spun sãtenii. În imaginile video surprinse de localnicã se poate vedea cum convoiul funerar îsi face cu greu drum prin noroaiele care îi ajung aproape pânã la genunchi. Din pãcate, zeci de sate vasluiene se aflã în aceeasi situatie, asta si din cauza autoritãtilor locale, care calcã pe acolo doar din patru în patru ani, când e campania electoralã.


Distribuie articolul