Un mare producător european, interesat să furnizeze autobuze electrice Bârladului!

Un mare producător european, interesat să furnizeze autobuze electrice Bârladului!
Primarul Emil Boc si ambasadorul Elvetiei in Romania, Urs Herren, au participat la punerea in circulatie a primelor zece autobuze electrice din Romania, , joi 31 mai 2018, la Cluj-Napoca. DAN HORIA TAUTAN / MEDIAFAX FOTO
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Un mare producător european, interesat să furnizeze autobuze electrice Bârladului!

( Adriana Susnea – Monitorul de Vaslui ) Motiv de bucurie pentru municipalitatea bârlădeană! Așa cum sperau autoritățile locale, cea de-a doua licitație organizată pentru achiziția a zece autobuze electrice a atras trei furnizori interesați. Printre aceștia se numără o importantă firmă din Polonia, recunoscută drept unul dintre cei mai mari producători de troleibuze și […]

( Adriana Susnea – Monitorul de Vaslui )

Motiv de bucurie pentru municipalitatea bârlădeană! Așa cum sperau autoritățile locale, cea de-a doua licitație organizată pentru achiziția a zece autobuze electrice a atras trei furnizori interesați. Printre aceștia se numără o importantă firmă din Polonia, recunoscută drept unul dintre cei mai mari producători de troleibuze și autobuze din Europa, cu o experiență de peste 25 de ani. Potrivit caietului de sarcini, primul autobuz va fi livrat în maximum trei luni de la emiterea ordinului de livrare de către primărie, iar celelalte nouă autobuze vor fi livrate în următoarele șapte luni.

Pe data de 12 februarie, Primăria Bârlad a publicat pe SICAP, noul portal pentru licitațiile online, anunțul privind „Furnizarea de autobuze electrice echipate cu sisteme GPS și sistem de informare călători”, în valoare totală de 17.991.801,4 lei fără TVA (adică 21.410.243,67 lei cu TVA). Aceasta este a doua procedură lansată de autorități pentru acest contract după licitația organizată în februarie 2020, când nu s-a înscris niciun ofertant. Potrivit documentelor atașate, contractul vizează furnizarea a zece autobuze ecologice pentru proiectul „Dezvoltarea sistemului public de transport în comun în Bârlad prin achiziția de autobuze electrice, în scopul reducerii emisiilor de carbon”, destinate transportului public urban din Bârlad.

Potrivit anunțului, ofertele firmelor interesate de acest contract și-au putut depune ofertele până pe data de 7 aprilie, ora 15.00, până la expirarea perioadei de înscriere fiind depuse trei oferte din partea a trei ofertanți unici. Aceștia sunt: • Ofertant unic SOLARIS BUS & COACH sp. z. o. o. (leader), din Polonia (unul dintre cei mai mari producători de troleibuze și autobuze din Europa, cu o experiență de peste 25 de ani); • Ofertant unic ANADOLU AUTOMOBIL ROM SRL (leader), din județul Ilfov; • Ofertant unic BMC TRUCK & BUS (leader) – din județul Ilfov, JT GRUP OIL (terț), din județul Constanța, și Thoreb Information Systems (subcontractant 3%), din București.

Documentele depuse de furnizorii interesați de contract au început deja să fie verificate în cele mai mici detalii. Așa cum se arată pe SICAP, cele trei oferte vor fi evaluate din punct de vedere tehnic și financiar până pe data de 24 mai. Ulterior, va fi desemnat un câștigător și va fi semnat contractul de furnizare a celor zece autobuze ecologice, durata contractului fiind de 22 de luni. Criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate – preț, în care prețul ofertei are o pondere de 50%, iar componentele tehnice contează în proporție de celelalte 50%.

Potrivit caietului de sarcini, primul autobuz va fi livrat în maximum trei luni de la emiterea ordinului de livrare de către primărie, evident, după semnarea contractului. Celelalte nouă autobuze vor fi livrate în maximum șapte luni de la semnarea procesului verbal de recepție a primului autobuz. De asemenea, caietul de sarcini atașat prevede că cele zece autobuze electrice trebuie să fie noi, să fie fabricate de același producător și sub aceeași marcă, cu tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei cu baterii de acumulatori. De asemenea, trebuie să aibă o capacitate de 16 locuri pe scaun + 2 strapontine + 1 loc șofer + 1 loc special amenajat pentru persoanele cu dizabilități, precum și 33 – 35 locuri în picioare. Autobuzele vor avea o lungime cuprinsă între 8 – 11 metri.

„Autobuzele electrice ofertate vor îndeplini următoarele specificații: • durata medie de funcționare de minimim 15 ani; • termenul de garanție acordat întregului vehicul este de minimum 2 ani; • termenul de garanție acordat pentru bateriile electrice este de minimum 5 ani; • durata de viață a motorului trebuie să fie de minimum 8 ani; • termenul de garanție va fi de minimum 500.000 kilometri; • autonomia autobuzelor electrice va fi de minimum 150 kilometri, efectiv rulați, între două încărcări, cu o viteză maximă de deplasare de 80 kilometri / oră, în condițiile în care funcționează sistemul de încălzire sau climatizare la capacitatea maximă de utilizare a instalației de răcire/încălzire și cu încărcare maximă de persoane; etc”, sunt câteva din criteriile impuse prin caietul de sarcini.

După cum anunța primarul Dumitru Boroș imediat după semnarea contractului de finanțare (6 august 2019), autobuzele cumpărate vor fi dotate cu sisteme GPS de localizare și monitorizare, precum și cu panouri de informare, în timp real, pentru călători. Obiectivele principale ale investiției după primul an de operare sunt: reducerea cu 3,2% a emisiilor de carbon din transport; reducerea cu 8,4% a deplasărilor cu autoturisme private în favoarea transportului public; promovarea unei mobilități incluzive, prin facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități la sistemul de transport public electric.

Proiectul „Dezvoltarea sistemului public de transport în comun în Bârlad prin achiziția de autobuze electrice, în scopul reducerii emisiilor de carbon”, finanțat Programul Operațional Regional 2014-2020, presupune nu doar achiziția autobuzelor electrice, ci și amenajarea unui depou pentru transportul electric din Bârlad. De asemenea, vizează și înființarea a două trasee pe străzile General Vasile Milea – Mihai Viteazu – Colonel Simionescu Sava – Paloda – Ioan Popescu – Vasile Pârvan – Căpitan Grigore Ignat – Bulevardul Republicii – Restaurant Galamar și Restaurant Galamar – Bulevardul Republicii – Bulevardul Epureanu – Constantin Hamagiu – Nicolae Bălcescu – Dragoș Vodă – Mihai Eminescu.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta