Urmeaza o iarna, lunga, rece si nebuna.

Urmeaza o iarna, lunga, rece si nebuna.

Din cand in cand, placile tectonice care sustin economia lumii se schimba brusc in moduri care pot zgudui si destabiliza totul. Acest lucru se intampla acum in sfera energetica. In prezent se unesc mai multe forte care este posibil sa-l faca pe Vladimir Putin noul rege neincoronat al Europei. Pretul gazelor naturale din Europa au […]

Din cand in cand, placile tectonice care sustin economia lumii se schimba brusc in moduri care pot zgudui si destabiliza totul. Acest lucru se intampla acum in sfera energetica. In prezent se unesc mai multe forte care este posibil sa-l faca pe Vladimir Putin noul rege neincoronat al Europei.

Pretul gazelor naturale din Europa au atins cele mai ridicate niveluri inregistrate vreodata. Daca iarna aceasta va fi grea, asa cum prevad unii experti, in Romania oamenii saraci si chiar si cei cu venituri medii vor avea de ales intre a se incalzi sau a manca, ma tem ca vom asista in aceste conditii la o intensificare a populismului in Romania si nu numai. In aceasta iarna, sunt sanse ca unii romani sa dardaie de frig, pe masura ce pretul energiei va creste, costurile vor suportate in mod disproportionat de cei mai saraci din societate. Inegalitatile vor fi expuse dramatic, pe masura ce cei mai vulnerabili se vor confrunta cu alegerea dura, sa se incalzeasca sau sa manance. In aceasta iarna, este posibil ca Romania sa fie ingenunchiata de costurile uriase ale energiei. UE din pacate se va lovi de multe probleme. Si Vladimir Putin abia asteapta. Probabil el va invita fiecare lider european sa-si sustina cazul in mod individual, intrebandu-i pe acestia de ce ar trebui sa deschida robinetele de gaz ieftin pentru natiunile lor? Trebuie sa fim constienti, iarna aceasta va fi socanta.

De ce s-a ajuns aici ?

Am descoperit in aceasta poveste doua vesti, una buna si una proasta. Vestea buna este ca fiecare natiune din UE a fost de acord pentru reducerea emisiilor de carbon prin eliminarea treptata a utilizarii combustibililor fosili, atat pentru locuinte cat si pentru industrie. Vestea proasta este ca majoritatea tarilor o fac necoordonat, inainte ca sa existe suficiente capacitati care produc energie regenerabila curata, cum ar fi eoliana, solara sau hidro. In acest timp Rusia se afla in cea mai buna pozitie strategica vis-a-vis de UE, iar in Europa preturile cresc vertiginos.

Dupa estimarile expertilor, stocurile de gaz metan sunt la niveluri istorice scazute pentru aceasta perioada a anului. Vremea mai blanda a redus productia de energie eoliana, iar centralele nucleare invechite din UE sunt inchise treptat, aceaste cauze fac ca necesarul de gaz metan sa fie esential. In aceste conditii nu este de mirare faptul ca pretul de tranzactionare a gazului metan au crescut cu aproape 500% in ultimul an.

La aceasta situatie a contribuit si pandemia de Covid-19 , izbucnind a semnalat fiecarei economii ca ne indreptam catre o recesiune profunda. Preturile la toate marfurile inclusiv la petrol si gaze, au urmat spirale descendente. Toate acestea au determinat bancile sa blocheze investitiile deja in scadere in noi capacitati de gaze naturale si petrol si asta dupa sapte ani de investitii deja in scadere din cauza profiturilor proaste din industria extractiva de gaze naturale si petrol. Dar economia mondiala a revenit datorita programelor guvernamentale de stimulare, mult mai repede decat se anticipase, ducand la majorarea cererii de energie. Totusi industria energetica nu a crescut asa de rapid, proiectele de producere energetica numai din surse regenerabile nu poate sa umple asa de rapid golul ramas.

Sa nu ma intelegeti gresit, sunt pentru energia verde dintotdeauna. Doresc ca sa putem avea in viitorul apropiat numai energie produsa din surse regenerabile, eoliana, solara sau hidro. Oricine se opune acestor lucruri nu gandeste la modul serios sau nu este de acord cu privire la ce spun oamenii de stiinta ca schimbarea trebuie facuta acum, pentr a putea gestiona aspectele distructive ale schimbarilor climaterice care au devenit inevitabile, astfel sa putem evita ceva ce nu mai putem controla.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta