Vaccinarea il va opri pe Omicron ?

Vaccinarea il va opri pe Omicron ?

Primele descoperiri arata ca Omicron este mai transmisibil si mai capabil sa evite sistemul imunitar, spun expertii. Vaccinarea este singura arma disponibila care poate sa previna decesul. Pfizer si Moderna au inceput sa faca studii despre aceasta noua mutatie a virusului si se pregatesc sa reformuleze vaccinurile daca este necesar. Omicron face deja peste 2300 […]

Primele descoperiri arata ca Omicron este mai transmisibil si mai capabil sa evite sistemul imunitar, spun expertii. Vaccinarea este singura arma disponibila care poate sa previna decesul. Pfizer si Moderna au inceput sa faca studii despre aceasta noua mutatie a virusului si se pregatesc sa reformuleze vaccinurile daca este necesar.

Omicron face deja peste 2300 de cazuri noi de infectarer zilnica, numai in provincia Gauteng din Africa de Sud. La nivel national noile infectari cu Omicron s-au triplat in ultima saptamana, iar gradul de pozitivare a crescut de la 2 la mie pana la 9 la mie.

Cercetarile finale se vor definitiva abia peste doua saptamani, atunci se va sti daca noua varianta Omicron va sugera ,sau nu, daca vaccinurile vor fi mai putin eficiente. Medicii sud-africani au observat o crestere a reinfectarilor persoanelor care au trecut prin boala, dar fara sa fie vaccinate, ceea ce sugereaza ca noua varianta poate depasi usor imunitatea naturala. Omicron are aproximativ 50 de mutatii, inclusiv mai mult de 30 de mutatii la nivelul proteinei Spike, o proteina virala pe baza careia vaccinurile antreneaza sistemul imunitar sa o recunosca si sa o atace. Omicron are 26 de mutatii unice, comparativ cu Delta care avea numai 10 si cu varianta Beta care avea 6.

Vaccinurile concepute pe tehnologia ARNm, de la Moderna si Pfizer pot fi modificate usor, oamenii de stiinta de la cele doua institute au declarat ca pot adapta vaccinul actual in 6 saptamani si pot expedia primele noi vaccinuri in maxim 100 de zile in caz de necesitate.

Chiar daca vaccinurile actuale sunt eficiente impotriva Omicron, probabil ca noi versiuni ale acestora vor fi necesare la un moment dat, deoarece virusul dobandeste mutatii mult mai rapide decat se astepta, a declarat doctorul Bloom.

Omicron vine si in Romania, daca nu este deja aici, deci haideti sa actionam impreuna acum. Acesta se dovedeste ca este mai transmisibil si mai viral decat oricare alta varianta, deocamdata singura arma o reprezinta vaccinurile, sa o folosim, daca vrem sa traim.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta