Valul de renovări ale clădirilor: Comisia Europeană solicită statelor UE eliminarea treptată a combustibililor fosili din încălzirea și răcirea clădirilor până în 2040, cel târziu

Valul de renovări ale clădirilor: Comisia Europeană solicită statelor UE eliminarea treptată a combustibililor fosili din încălzirea și răcirea clădirilor până în 2040, cel târziu
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Valul de renovări ale clădirilor: Comisia Europeană solicită statelor UE eliminarea treptată a combustibililor fosili din încălzirea și răcirea clădirilor până în 2040, cel târziu

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro ) Comisia Europeană propune astăzi alinierea normelor privind performanța energetică a clădirilor cu Pactul Ecologic European și decarbonizarea parcului de clădiri din UE până în 2050. Potrivit unui comunicat al instituției, propunerea va facilita renovarea locuințelor, școlilor, spitalelor, birourilor și a altor clădiri din întreaga Europă pentru a reduce emisiile […]

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro )

Comisia Europeană propune astăzi alinierea normelor privind performanța energetică a clădirilor cu Pactul Ecologic European și decarbonizarea parcului de clădiri din UE până în 2050.

Potrivit unui comunicat al instituției, propunerea va facilita renovarea locuințelor, școlilor, spitalelor, birourilor și a altor clădiri din întreaga Europă pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și facturile la energie, îmbunătățind calitatea vieții pentru milioane de europeni.

Revizuirea Directivei privind performanța energetică a clădirilor transpune în practică a Strategiei UE privind valul de renovări a clădirilor.

”Stimularea renovării locuințelor și a altor clădiri sprijină redresarea economică și creează noi oportunități de muncă. Mai mult, renovarea duce la scăderea facturilor la energie și, în final, investiția se amortizează singură. Prin eliminarea obstacolelor din calea renovării și prin acordarea de sprijin financiar pentru investițiile inițiale necesare, propunerea de astăzi privind performanța energetică a clădirilor vizează creșterea ratei de renovare în întreaga Uniune. Prioritizarea clădirilor cu cele mai slabe performanțe energetice acordă întâietate renovărilor rentabile și contribuie la combaterea sărăciei energetice”, a transmis vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, însărcinat cu implementarea Pactului Ecologic European.

La rândul său, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a semnalat că ”trebuie adoptate măsuri urgente” în contextul în care ”clădirile sunt cel mai mare consumator de energie din Europa, utilizând 40% din energie și generând 36% din emisiile de gaze cu efect de seră”.

”Acest lucru se datorează faptului că majoritatea clădirilor din UE nu sunt eficiente din punct de vedere energetic și sunt încă alimentate în mare parte cu combustibili fosili. Trebuie să luăm urgent măsuri în acest sens, deoarece peste 85% din clădirile actuale vor fi încă în picioare în 2050, când Europa trebuie să fie neutră din punct de vedere climatic. Îmbunătățirea locuințelor noastre este, de asemenea, un răspuns eficient la prețurile ridicate ale energiei – clădirile cele mai puțin performante din UE consumă de multe ori mai multă energie decât cele noi sau cele renovate corespunzător. Iar cei mai vulnerabili sunt adesea cei care locuiesc în casele cu eficiență energetică scăzută și care, prin urmare, au dificultăți în a plăti facturile. Renovarea reduce atât amprenta energetică a clădirilor, cât și costurile energetice pentru gospodării, stimulând în același timp activitatea economică și crearea de locuri de muncă”, a completat Simson.

Așadar, Comisia Europeană propune ca, începând cu 2030, toate clădirile noi să fie neutre din punct de vedere climatic. Pentru a valorifica potențialul unei acțiuni mai rapide în sectorul public, toate clădirile publice noi trebuie să atingă neutralitatea climatică până în 2027. Astfel, clădirile trebuie să consume puțină energie, să fie alimentate, pe cât posibil, cu energie regenerabilă, să nu emită la fața locului emisii de carbon rezultate din combustibili fosili. În ceea ce privește renovările, sunt propuse noi standarde minime de performanță energetică la nivelul UE, și anume ca 15% din totalul clădirilor cu performanțe energetice slabe din fiecare stat membru să treacă de a clasa energetică G la cel puțin clasa F până în 2027 pentru clădirile nerezidențiale și până în 2030 pentru clădirile rezidențiale.

Certificatele de performanță energetică oferă informații publice despre consumul de energie și reprezintă un ghid important pentru deciziile referitoare la investiții, cumpărare și închiriere. Prin propunerea de miercuri, certificatele de performanță energetică vor deveni mai clare și vor conține informații îmbunătățite.

Obligația de a deține un certificat de performanță energetică este extinsă și la clădirile care fac obiectul unor renovări majore, la clădirile publice și la cele ale căror contract de închiriere este în prag de reînnoire.

Clădirile sau imobilele destinate vânzării sau închirierii trebuie, de asemenea, să aibă certificat, iar clasa de performanță energetică trebuie menționată în toate anunțurile publicitare.

Acestea fiind menționate, Comisia Europeană propune o uniformizare a certificatelor, cu o scară a performanței de la A la G, până în 2025.

Planurile naționale de renovare a clădirilor vor fi pe deplin integrate în planurile naționale privind energia și clima. Acest lucru va asigura comparabilitatea și urmărirea progreselor, precum și o legătură directă cu mobilizarea finanțării și cu declanșarea reformelor și a investițiilor care sunt necesare.

Aceste planuri vor trebui să includă foi de parcurs pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili pentru încălzire și răcire până cel târziu în 2040, împreună cu o cale de transformare a parcului național de clădiri în clădiri neutre din punct de vedere climatic până în 2050.

Facilitarea accesului la informații și costuri mai mici pentru consumatori contribuie la stimularea renovării. Propunerea de miercuri introduce un ”pașaport de renovare” a clădirilor, care oferă proprietarilor un instrument pentru facilitarea planificării și renovării treptate către un nivel zero de emisii. Propunerea definețte ”standardele pentru portofoliul de credite ipotecare” ca un mecanism menit să stimuleze creditorii să îmbunătățească performanța energetică a clădirilor lor, încurajând potențialii clienți să crească performanța energetică a clădirilor.

Comisia Europeană invită statele membre să includă aspectele legate de renovare în normele de finanțare publică și privată și să stabilească instrumente adecvate, în special pentru gospodăriile cu venituri mici.

Comisia Europeană recomandă statelor membre să suspende stimulentele financiare pentru instalarea boilerelor bazate pe combustibili fosili începând cu 2027, având posibilitatea legală de a interzice utilizarea combustibililor fosili în clădiri.

Noile norme încurajează utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) și a tehnologiilor inteligente pentru a asigura funcționarea eficientă a clădirilor și solicită crearea de baze de date digitale pentru clădiri. În ceea ce privește mobilitatea, propunerea sprijină implementarea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice în clădirile rezidențiale și comerciale și pune la dispoziție mai multe spații de parcare dedicate pentru biciclete.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta